Homohuwelijk

Bij de Remonstranten geniet een homohuwelijk net zo veel erkenning en krijgt evenveel zegen als een huwelijk tussen hetero’s. Dat is niet alleen een standpunt over het homohuwelijk maar ook kerkelijke realiteit. Sinds 1986 kunnen mensen van het gelijke geslacht daadwerkelijk trouwen in een dienst van de Remonstranten. Als homo of lesbienne heb je zo de mogelijkheid om je huwelijk te laten inzegenen in een traditionele kerkdienst. Een kerkelijk homohuwelijk is nog vrij uniek in een wereld waarin religie en homoseksualiteit vaak moeizaam door één kerkdeur gaan.

Mijn God trouwt ook homo’s

"Bij de Remonstranten mag ik ook gewoon echt mezelf zijn. Een kerk waar ze niet zeggen hoe en wat ik moet geloven. Bij de Remonstranten ben je echt welkom. Ook om te trouwen."  Lees verder

Mogen homo’s trouwen in de kerk?

Soms wordt nog wel oogluikend toegestaan dat homoseksuele stellen samenleven. Maar homo’s trouwen in een kerkelijke dienst blijft moeilijk of onmogelijk. De vraag ‘Mogen homo’s trouwen in de kerk?’ wordt in veel kerken niet zonder schroom beantwoord.

Remonstranten is de eerste geloofsgemeenschap in Nederland waar een kerkelijk homohuwelijk mogelijk werd. Met het openstellen van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht hadden de Remonstranten in 1986 zelfs een wereldprimeur. Maar dat valt in het niet bij het geluk en de erkenning van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes in de kerk.

Kerkelijk homohuwelijk

Het kerkelijk bevestigen van levensverbintenissen zien de Remonstranten als een serieuze zaak. Iedereen, dus ook een homo, met serieuze intenties kan een trouwdienst beleggen in een Remonstrantse kerk.

Jij en je partner hoeven niet verbonden te zijn aan de gemeente voor het bevestigen van een kerkelijk homohuwelijk. Iedereen is vrij om een remonstrantse predikant in te huren voor zijn/haar trouwdienst. De invulling van een huwelijksdienst gaat altijd in uitgebreid overleg met het bruidspaar. Ook in het geval van een kerkelijk homohuwelijk is de voorbereiding zorgvuldig en de aankleding persoonlijk.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de bevestiging van hun homohuwelijk in de remonstrantse kerk kunnen op de websites van zien wat de mogelijkheden zijn. Ook kun je over dit onderwerp informatie inwinnen bij het (landelijk) kerkelijk bureau Remonstranten.