Trouwen

Vroeger was trouwen in de kerk iets wat moest: van de kerk, van je ouders, of korter geleden: van je grootouders. Tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer, maar kan het wel.

Trouwen in de kerk is geen magische handeling. Ook in de kerk bieden we slechts garantie tot de voordeur. Jullie zullen het zelf moeten waarmaken!

Waarom dan wel trouwen in de kerk? Omdat jullie aan die mooiste dag van je leven diepgang willen meegeven. Omdat jullie, nu jullie staan voor zo’n belangrijk moment, toch eens wat dieper willen nadenken over wat jullie van het leven willen maken. Misschien kom je uit een kerkelijk nest, misschien zoek je wel naar verdieping in je bestaan? Omdat je Gods zegen belangrijk vindt op deze dag.

Remonstranten vormen al sinds de zeventiende eeuw een kerk waar ruimte is om zelf na te denken, om zelf onder woorden te brengen wat je levenskeuzes zijn. We zijn geworteld in het Evangelie van Jezus Christus, maar kijken ook verder. Remonstranten staan open voor wat er in de wereld gebeurt. Ze weten dat inspiratie niet alleen tot de kerk beperkt is. Natuurlijk: de Bijbel staat voor ons centraal. Maar we lezen die wel als een menselijk boek. Mensen dachten toen, net als wij nu, over de zin van het leven en schreven daar mooie verhalen over. Niet van kaft-tot-kaft waar, maar vaak wel de moeite van het overdenken waard. Mensen vonden kracht en inspiratie om het leven aan te kunnen, in goede en in kwade dagen. Eeuwenlang kregen mensen hieruit hun inspiratie en ook wij kunnen er nog wat van leren. Tegelijkertijd staan we open voor wat er in de wereld gebeurt. Wetenschap staat niet tegenover godsdienst. Inspiratie bestaat ook in andere godsdiensten. Een goed boek, een mooie film en kunst kunnen ons ook de ogen openen. En zeker de natuur: wie zou zich niet nietig, maar tegelijkertijd ook groots voelen, die staat aan het strand tegenover die oneindige zee? Of wie voelt er niet iets bijzonders, wanneer je kijkt naar de sterrenhemel?

Wie over dat gevoel wil nadenken, die denkt dat een kerkelijke zegen iets toevoegt op die mooie dag, is bij ons welkom. Of je nu bij een kerk hoort of niet. We willen met je meedenken, helpen om op die dag nog dieper te ontdekken waar jullie samen voor staan in het leven.

Remonstranten hebben al meer dan 100 jaar vrouwelijke predikanten. Even vanzelfsprekend zegenen wij al meer dan dertig jaar huwelijken van partners van gelijk geslacht in. Iedereen is bij ons welkom. Je hoeft geen remonstrant te zijn en als een van de partners wel gelovig is en de ander niet is dat ook geen probleem.

Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze predikanten. In een gesprek kan snel duidelijk worden of wij wat voor je kunnen betekenen!

Praktische informatie is te vinden bij :