F.A.Q.

Wat nu als ik wel geloof, maar mijn partner niet?

Jullie zijn allebei welkom. We begrijpen heel goed, dat geloven niet vanzelfsprekend is. Zelf vinden we het soms ook best moeilijk. Geloven is zoeken, niet zeker weten. Dus als je partner niet mordicus tegen is: kom gewoon. We zijn nieuwsgierig naar jullie!

Wat nu als ik niet bij een kerk hoor?

Wees welkom. Wij stellen geen eisen van te voren. Of je nu bij onze kerk hoort of niet. Of bij een andere kerk. Dat maakt ons niet uit. Jezus zelf vroeg niet om een toegangskaartje. Iedereen was bij hem welkom.

Ik ben eerder getrouwd geweest en gescheiden. Kan ik nu nog een keer in de kerk trouwen?

Jazeker! We begrijpen dat niemand door het leven komt zonder butsen en builen. Het leven is niet eenvoudig. Wie helemaal opnieuw bij ons wil beginnen, is van harte welkom.

We zijn lang geleden al getrouwd, maar niet in de kerk. Eigenlijk zouden we dat alsnog willen doen?

Goed idee! Wat is er nu mooier dan jullie liefde na zoveel jaar nog eens bevestigen in een kerkdienst.

Ik hoor eigenlijk bij een andere kerk, maar daar mag ik niet trouwen?

Wat vervelend! Want wij vinden dat kerken geen belemmeringen moeten opwerpen, als je in het leven wordt gezegend met een lieve partner. Dus ook als je homo, lesbo of transgender bent, of lid bent van een kerk waarin je niet opnieuw mag trouwen, kom bij ons praten over wat we voor je kunnen betekenen.

Ik hoor tot de LHBTI-gemeenschap. Ben ik dan ook welkom bij jullie?

Natuurlijk. Als jullie van elkaar houden en met elkaar het leven willen delen, maakt het ons niet uit of je man of vrouw bent, of je partner van hetzelfde geslacht is als jij of niet. Hoe dan ook: het gaat om jullie liefde voor elkaar! Daar gaat het om. De rest is bijzaak.

Ik weet niet of ik wel genoeg geloof om in de kerk te trouwen?

Dat je het vraagt, betekent voor ons al dat je er serieus mee bezig bent. Geloven is iets anders dan zeker weten. Daar is het geloven voor. Als je met ons verder wilt nadenken over wat geloof voor je betekent, ben je van harte welkom. Wij weten het namelijk ook niet zeker.

Moet ik lid worden om bij jullie te kunnen trouwen?

Nee hoor. Wij geloven in inspiratie, niet in toegangskaartjes. Iedereen is bij ons welkom. En dat is al heel lang zo. Wie serieus op zoek is naar de zin van het bestaan, wie vermoedt dat het verhaal van Jezus ook nu nog relevant is, die kan bij ons trouwen. De rest zien we wel.

Maar zit er dan geen addertje onder het gras? Willen jullie ons toch niet bekeren?

Natuurlijk! We zijn een kerk en we denken dat het verhaal van Jezus de moeite waard is. We vinden het helemaal niet erg als jullie je later bij ons zouden willen aansluiten. Maar dat is nu niet aan de orde. Nu gaat het om jullie liefde voor elkaar. Dat staat centraal. En daarvoor hoef je helemaal geen lid te worden!

En als ik nu toch lid of vriend wil worden?

Wees welkom, maar het hoeft nu niet. Bij ons kun je als vriend je aansluiten. Je hoort dan bij onze geloofsgemeenschap en je draagt er ook aan bij. Als meer mensen dat doen, kunnen we doorgaan met waar we mee bezig zijn. Het mag. Maar het hoeft niet. Je bent altijd welkom! Hoe u lid of vriend wordt van onze geloofsgemeenschap vindt u hier.

Mijn partner hoort bij een andere kerk of hangt een andere religie aan. Wat nu?

Kom praten. Wij geloven niet dat wij de enigen zijn die van inspiratie weten. Met liefde houden we een oecumenische of interreligieuze dienst. Het gaat om jullie inspiratie en jullie relatie!