Wie wij zijn

Geloven in Vrijheid & Verdraagzaamheid

De Remonstranten in Rotterdam kerken in de Remonstrantse Arminius Kerk aan het Museumpark 3, 3015CB Rotterdam, tegenover Museum Boijmans van Beuningen.

Menselijk contact is heel belangrijk Nanda, gemeentelid, vertelt: ‘Menselijk contact is heel belangrijk. Zeker binnen een geloofsgemeenschap is het heel prettig wanneer we elkaar kennen en met elkaar meeleven’

Wat mij in onze gemeente ook inspireert is de liefde voor de naaste Elisabeth, vriend van de gemeente, vertelt: ‘Ik ben betrokken bij de roze vieringen in onze kerk, zing af en toe popsongs in de diensten en doe mee aan de zinlunches. Wat mij in onze gemeente daarnaast zeker ook inspireert is de liefde voor de naaste, hetgeen ik enorm merkte tijdens het ziekbed van mijn moeder en nu ook van mijn vader.’

De kerk, een plaats om te schuilen en op te laden Cobi, een gemeentelid vertelt: ‘In de periode dat mijn man ernstig ziek en opgenomen was, sprak een van de predikanten de wijze woorden: “Je komt in de kerk om te schuilen en op te laden”. ‘Ja, schuilen en opladen, dat was in die tijd zo van toepassing op mijn situatie. Een uur schuilen …. stil zijn, bidden en zingen, daarna was ik weer opgeladen en kon ik mijn man bezoeken‘.

Remonstrantse Gemeente Rotterdam

In de Remonstrantse Gemeente Rotterdam werken twee voltijds predikanten. Dr. Tjaard Barnard en dr. Koen Holtzapffel, voor contactgegevens van onze predikanten zie hier

In de agenda vindt u meer informatie over de activiteiten die we als geloofsgemeenschap organiseren. Bij blog vindt u actuele informatie, de preken van onze predikanten en verslagen van onze activiteiten.

De kerkdiensten kunt u bekijken via ons YouTube kanaal

Het Kerkblad leest u hier

Over de Remonstranten

De Remonstranten zijn een geloofsgemeenschap van ruim 400 mensen, waar iedereen welkom is die zich niet aan bestaande geloofsbelijdenissen wil binden en in alle vrijheid de eigen geloofsopvatting zélf onder woorden wil brengen. De verbondenheid die Remonstranten met elkaar hebben is verwoord in de Beginselverklaring: De Remonstrantse Broederschap is een geloofsgemeenschap, die – geworteld in het Evangelie van Jezus Christus en getrouw aan vrijheid en verdraagzaamheid – God wil eren en dienen. 

De remonstranten hebben een belijdenis, die geen andere bedoeling heeft dan “in voorzichtigheid en liefde de weg te wijzen en voor te lichten” (aldus het voorwoord van de belijdenis van 1621, aangehaald in 1940).

Openheid staat in onze geloofsgemeenschap centraal. Zo zijn alle kerkelijke plechtigheden (doop, huwelijk en avondmaal) toegankelijk voor iedereen, ongeacht of iemand lid of vriend is van ons kerkgenootschap.

Bijzondere geschiedenis

Remonstranten hebben een bijzondere geschiedenis die teruggaat op de theoloog Jacobus Arminius (1560 -1609) aan wie het kerkgebouw zijn naam te danken heeft.

De geloofsgemeenschap ontstond aan het begin van de 17e eeuw uit een godsdiensttwist tussen de ‘rekkelijken en de preciezen’, over twee vragen: 1. Of de mens een vrije wil, eigen inbreng heeft als het gaat om zijn zielenheil. Of heeft God alles tevoren al beschikt? 2. Hoe letterlijk je de Bijbel en de belijdenisgeschriften nu moest nemen. Was er ook ruimte voor ieders eigen gedachte? Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609- 1621) werd daar fel over gestreden. Het was een turbulente tijd, waarin iemand als Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd.

Nadat de toenmalige Remonstranten uit de nationale, protestantse kerk waren gezet – en enige tijd zelfs uit het land verbannen! -richtten zij hun eigen geloofsgemeenschap op, met een -zeker voor die tijd ongebruikelijke- nadruk op vrijheid en verdraagzaamheid.

Remonstranten waren voorlopers in dingen die we nu normaal vinden. In 1915 konden vrouwen bij ons predikant worden. In 1986 kreeg de inzegening van een relatie van mensen van gelijk geslacht een gelijkwaardige positie in de kerkorde.