Goddeeltjes

Het wetenschappelijk hoogtepunt van 2012 was de ontdekking van het ‘Goddeeltje’, het elementaire deeltje dat fundamenteel is voor het begrijpen van het universum. Ook theologen houden zich van oudsher met het Goddeeltje bezig en zijn op zoek naar wat fundamenteel is voor het bestaan, gericht op de grenzen van wat we kunnen weten – en daaraan voorbij. Zo ontstond het idee voor de Goddeeltjes.

goddeeltjesDe Goddeeltjes zijn een reeks boekjes geschreven door prominente remonstrantse theologen. In de Goddeeltjes laten theologen zien wat ze hebben ontvangen in hun leven dat hen inspireert. Wat willen ze geven aan anderen en hoe willen zij mensen inspireren? Wat delen zij met elkaar? Daarbij grijpen ze terug op de elementaire begrippen in het christelijk geloof en leggen daarmee de drijfveer achter ons geven, ontvangen en delen bloot. Zeven prominente theologen op zoek naar de ‘Goddeeltjes’ van ons bestaan. Zes grondbegrippen van de christelijke traditie, opnieuw doordacht in de context van het leven in de 21e eeuw. Dat resulteerde in zes boekjes over Mens, Geest, Jezus, God, Kerk en Toekomst. In ieder deel worden de auteurs ook persoonlijk bevraagd op hun inspiratie en drijfveren. Gevarieerd van vorm: niet alleen betogen maar ook interviews, brieven, miniatuur-beschouwingen.

Met bijdragen van zeven theologen uit de remonstrantse traditie: Christa Anbeek, Christiane Berkvens-Stevelinck, Koen Holtzapffel, Foeke Knoppers, Bert Dicou, Peter Nissen en Antje van der Hoek (interviews). De Goddeeltjes zijn begin september 2014 verschenen bij Uitgeverij Meinema.