2 mei 2024

Interreligieuze herdenkingsdienst rond het bombardement op Rotterdam, mei 1940

Zoals elk jaar vindt op 14 mei de interreligieuze herdenkingsdienst rond het bombardement op Rotterdam plaats in de Laurenskerk. Vanaf 11.00 uur zorgen vertegenwoordigers van verschillende religies voor een bijzonder programma gevuld met sprekers en muziek. Het thema van de herdenking is ‘bouwen op verhalen’.

Tijdens deze interreligieuze herdenking nemen we verhalen als bouwsteen van het leven. Verwoeste gebouwen zijn confronterend, maar kunnen worden opgebouwd. Het verhaal van de mens die uit de verwoesting komt vervaagt misschien, maar het litteken blijft. Hoe kun je daar als mens mee omgaan? Laat het je weerhouden van een leven vol van vreugde of gebruik je het als bouwsteen voor een nieuw begin?

Dit jaar is de hoofdspreker Imam Abdelsalam Chakir. Daarnaast is o.a. Pandit Stephen Pikaar aanwezig en Lama Jigmé Namgyal. Er is muziek van de Hare Krishna’s, een Joodse Chazan en er worden gebeden en gedichten en gedachten voorgelezen door verschillende andere gasten uit diverse religies.

Vanuit onze Remonstrantse gemeenschap zal Jethro Zevenbergen, voorzitter van onze gemeente, namens ons deelnemen aan deze bijeenkomst. Zodat ook wij onze betrokkenheid hier bij laten blijken. Immers, ook wij willen meeleven met het leed van de slachtoffers destijds, en dat van hun hun nabestaanden. Ook wij willen laten zien dat we een gemeente zijn die deel uitmaakt van de bredere Rotterdamse samenleving. En we willen laten zien dat we openstaan voor samenwerking, daar waar dat mogelijk is. Ook met mensen uit andere tradities dan onze eigen traditie. Met voluit respect over en weer voor elkaar. Want sommige wonden zijn zo diep geslagen – zoals dit afschu­welijke bombardement – die kun je alleen maar samen in respect met elkaar gedenken, wat ieders eigen achtergrond of traditie ook mag zijn. Daar dragen we dan ook ons eigen kleine steentje aan bij.

Gerelateerd