2 mei 2024

In memoriam Alexander Overdiep (1951-2024)

Geschreven door Tjaard Barnard

Op 1 mei is op 73-jarige leeftijd overleden Alexander Overdiep. Hij was een markante en graag geziene remonstrant. Op allerlei remonstrantse toogdagen en bij vele activiteiten was hij, goed gemutst en betrokken als altijd, te vinden.

Binnen de Broederschap heeft hij veel gedaan: in de kerk in Bussum, in de landelijke organisatie binnen de Commissie tot de Zaken en tal van commissies en activiteiten daarbuiten. Ook is hij, eerst als vervanger voor een zieke predikant, later als lekenprediker met een vol rooster, voorgegaan in tal van remonstrantse en anderszins vrijzinnige diensten, ook in Rotterdam. In het eerstvolgende nummer van AdRem zal hij uitgebreid herdacht worden.

In onze Rotterdamse gemeente was hij actief als vrijwilliger. Hij hielp enthousiast mee in het project waarin, in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam, de pamflettencollectie geïnventariseerd werd. Hij genoot van de ontdekkingen en het gezellig samenwerken met de andere vrijwilligers. Regelmatig kwam hij met de eerste trein na 9.00 uur uit Bussum naar Rotterdam Blaak om enige uren aan het werk te gaan om daarna bij het gezin van een van zijn kinderen in Hillegersberg op bezoek te gaan.

Met Alexander verliezen wij een gedreven remonstrant. Zijn nagedachtenis moge velen tot een zegen zijn!

(Op de foto staat Alexander naast het portret van zijn grootvader Willem de Vreese, die bibliothecaris van de Bibliotheek Rotterdam was. Het portret bevindt zich in de Erasmuszaal waar het werk aan onze collectie plaatsvond.)

Gerelateerd