19 april 2020

Beloken Pasen (de eerste zondag na Pasen)

Geschreven door Tjaard Barnard

Voor de derde keer bied ik u een bespreking van remonstrantse diensten die te vinden zijn op YouTube. Zo verscheiden als de Broederschap is, zo verscheiden zijn ook nu weer de diensten. Drie predikanten proberen de kijkers iets mee te geven. Ze doen het op eigen wijze, met een eigen boodschap, met eigen liturgische eigenaardigheden. Hiernaast zijn andere boodschappen ook nog te vinden op het internet. Jan Berkvens maakt regelmatig podcasts. De moeite van het beluisteren zeer waard. Ook zijn er gemeenten die bij hun diensten slechts het geluid opnemen, maar geen beelden op YouTube zetten. Zo zijn er vandaag diensten vanuit Oosterbeek en Utrecht te beluisteren. Voor elk wat wils!

Groningen

De ‘landelijke dienst’ komt vanmorgen uit Groningen. Voorganger is ds. Lenze Lijzen. We zien prachtige beelden van de al weer enige tijd geleden gerestaureerde kerk. De 19e eeuwse kerk wordt nu gezamenlijk bewoond door de Remonstrantse Gemeente en de Stichting Oude Groninger Kerken die er kantoor houdt. Prachtige opnamen van het gebouw. Mooie muziek klinkt er: orgel, piano, dwarsfluit en zang. De bijbellezing wordt gedaan door de voorzitter van de gemeente. De voorganger straalt rust en betrokkenheid uit.
Gelezen wordt het verhaal van de wonderbare visvangst. Jezus roept zijn leerlingen op – en het is een paasverschijning – om het net aan de andere kant uit te werpen. Aanleiding voor de predikant, met prachtige verhalen over een reis naar Israël die de gemeente twee jaar geleden maakte, om ook deze boodschap ons mee te geven. Hoe kunnen wij de netten anders uitwerpen?

Hilversum

In de Kapel in Hilversum spreekt ds. Peter Korver. Hilversum is een samenwerkingsgemeente met Vrijzinnigen (voorheen NPB) en Doopsgezinden. De voorgangers wisselen elkaar af in de diensten.
Voor Peter is de jubel van Pasen nog niet aangebroken. Het is Stille Zaterdag gebleven. Pasen is er nog niet. We leven nog in stille afwachting, in de hoop op een tijd dat het beter wordt. Eens zal die dag aanbreken!

Schoonhoven


Ook deze week ontvangt dr. Martijn Junte van Schoonhoven ons op een bijzondere manier. Hij zit op een eenvoudige tuinbank en vertelt ons over zijn andere werk, als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Hij vertelt hoe hij mensen in zware situaties ondersteunt. Enige onderkoelde humor biedt hij ook: ‘ik herken u aan uw voorhoofd’. Wanneer je als kijker je begint af te vragen wanneer de boodschap komt, die je een beetje zou kunnen verwarmen in deze barre tijden, dan komt íe ook. Ik verklap niets. Weer een eigenzinnige bijdrage uit Schoonhoven die de moeite waard is! Martijn blijft trouw aan zijn ‘arty’ stijl, ook in de keuze van de muziek.

Liturgische zaken die opvallen
Nu ik op deze manier een aantal diensten heb besproken voor deze blog beginnen enkele zaken mij op te vallen. In grote lijnen zijn alle diensten – niet alleen die van deze zondag, maar ook van hiervoor – herkenbaar voor Remonstranten. Toch leggen de voorgangers hun eigen accenten. Ik noem er een paar. Sommige predikanten hebben een voorzichtige liturgische stijl. Wanneer zij bijvoorbeeld bidden, spreken ze niet Iets of Iemand aan. Zij bidden voor… Zonder dat ze duidelijk maken wie ze aanspreken. Bij de zegen is opvallend dat sommigen er een gebed van maken, door over ‘ons’ te spreken en de handen in een biddende houding te houden. Dat is een houding waarin de handpalmen open naar boven zijn. Anderen zegenen nadrukkelijk in de tweede persoon, waarbij de handen als het ware op ons worden gelegd. Liturgische kleuren vallen op. Terwijl in Groningen wit en geel (liturgisch goud) de paaskleuren zijn (afgezien van de fraaie, paarse das van de collega), zien we in Hilversum paarse bloemen verschijnen. Wellicht de kleur die past bij Stille Zaterdag? Liturgische gewaden, of het gebrek eraan, vallen ook op. Wie de diensten overziet die door de Broederschap vanaf 15 maart worden aangeboden, ontdekt een schroom bij het ambtsgewaad, hoe het er ook uit mag zien. Bij gewone diensten dragen sommigen van de collega’s wel een gewaad, maar online ligt dat anders. Boeiend om nog eens over door te denken.

 

Herhaling De verwondering


Iets heel anders om uw aandacht voor te vragen is het interview bij De Verwondering dat vandaag werd herhaald. Een gesprek van Annemieke Schrijver met Eric Cossee. Voor velen was dit heel inspirerend en herkenbaar. Dit is de link.

 

Een mooie zondag gewenst!

 

 

Gerelateerd