13 juli 2020

Welk een vriend is onze Jezus …

Geschreven door Tjaard Barnard

Ik houd van liederen die niet bij onze traditie passen. Leef ik me uit in de kerkdiensten met klassieke liederen, bij de muziekfilmpjes is het nog veel erger. Daar laat ik liederen spelen en zingen die nooit in onze diensten zullen klinken. (Hoewel… ik krijg de smaak een beetje te pakken…) Opvallend is dat deze liederen het qua ‘kijkcijfers’ juist heel goed doen. Liederen als ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’, ‘Welk een vriend is onze Jezus’ en ‘Ik ga slapen, ik ben moe’ trekken veel belangstellenden. Veel meer dan de verantwoorde, moderne van Huub Oosterhuis.

Laat ik het maar toegeven: ik doe het expres. Ik zoek welbewust mensen die vroeger kerkelijk opgevoed zijn, liefst streng, die de weg naar de kerk zijn kwijtgeraakt. Vroeger vonden ze te weinig vrijheid. Ze werden kritisch, gingen over dingen nadenken. In hun eigen kerk vonden ze te weinig relativering. Wij konden voor deze groep, misschien wel al 400 jaar, maar in elk geval sinds 1870, een geweldig thuis vormen. Remonstranten – zoals ik het zie – vormen een klassiek kerkgenootschap, dat enerzijds oude vormen bewaard heeft: waar vind je dat nog, twee dominees in zwarte toga, een liturgie die erg doet denken aan de Gereformeerde Bond, maar nog soberder is, geheel gericht op het Woord? En anderzijds helemaal meedoet met de moderne tijd. In woorden en gedachten, in aansluiten bij cultuur en samenleving. Geen kritische gedachte is kritisch genoeg!

Voor wie dat zoeken, bieden we herkenning met soms een ouderwets lied, maar altijd wel met een uitleg en een relativering die bij deze tijd past. Die relativering biedt Jos van der Kooy ook in zijn spel. U zou het lied waarvan de titel hierboven staat nog eens moeten beluisteren op ons YouTube-kanaal. Op mijn verzoek heeft hij het heel ‘vet’ en ‘jazzy’ gespeeld. ‘Bijna reli-porn’, zei hij na afloop. Heel bevredigend, constateerde ik.

Onze alt, Nicky Bouwers, deelde de opname van ‘Eens als de bazuinen klinken’ op social media. Ze waarschuwde haar wat orthodoxere volgers voor de wel heel vrijzinnige uitleg. Verstandiger was het om op 5:23 te beginnen, na de uitleg van de dominee. Kijk, dat is pas een gevoel voor communicatie. Nu ging iedereen kijken!

Gerelateerd