6 juni 2020

Remonstrantse verscheidenheid

Geschreven door Tjaard Barnard

Vorige week verscheen mijn laatste blog waarin ik een beredeneerde opsomming gaf van remonstrantse kerkdiensten die online te vinden waren. Er was een zo grote verscheidenheid, dat er voor iedereen wel wat te vinden was. Deze week ben ik ermee gestopt, vanuit de veronderstelling dat iedereen nu wel ongeveer kan weten waar Abraham de mosterd haalt. Met een beetje zoeken langs de websites van de landelijke Remonstrantse Broederschap en de diverse gemeenten is er voor ieders smaak wat te vinden. Google is uw vriend!

De landelijke Broederschap biedt de meest professioneel opgenomen diensten aan. Kosten noch moeiten worden gespaard om een prachtige, vernieuwende beleving mee te geven. Dat zal ongetwijfeld de komende weken zo blijven. Alle zondagen in juni worden deze diensten nog uitgezonden. De laatste dienst zal op 28 juni worden geleid door dr. Koen Holtzapffel die dan spreekt in Breda.

Hier volgt een beknopt en onvolledig overzicht van wat er de afgelopen weken te beleven was. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar zo kunt u wel gericht gaan zoeken.
Er zijn gemeenten die af en toe nieuwe diensten neerzetten, maar herkenbaar blijven in stijl. De Federatie in Gouda biedt niet elke week, maar wel regelmatig, een zeer klassieke dienst aan, waarin Kim Magnee voorgaat. Voor de liefhebbers van klassieke, vrijzinnige diensten, een must! De Kapel in Hilversum biedt diensten aan die visueel vernieuwend zijn, qua inhoud klassiek, geleid door de eigen verscheidenheid aan voorgangers. Gezegd moet worden dat het er allemaal prachtig uitziet. De gemeente in Schoonhoven biedt minimalistische diensten aan, met een beetje arty-achtige uitstraling, geleid door Martijn Junte. Bij een klassieke stijl, biedt hij theologische vernieuwing en reflectie. De Remonstranten in Eindhoven bieden regelmatig diensten aan, samen met Doopsgezinden en Lutheranen. Hier staat de samenwerking op de voorgrond. Binnen de ene viering wisselen de voorgangers zich af. Remonstranten in Twente bieden regelmatig diensten aan, waaraan veel gemeenteleden samenwerken. Het ziet er nadrukkelijk uit als diensten. Dus als u het op zondagmorgen niet vervelend vindt om gewoon naar de kerk te gaan, kunt u daar rustig heengaan en zult u niet teleurgesteld worden.

Alleen luisteren
De gemeente in Oosterbeek blijft wekelijks traditionele luisterdiensten aanbieden. Hier blijft de aloude kerktelefoon, in het jasje van kerkdienstgemist, een prachtige verbinding bieden. Diepgaande theologische overwegingen, vervlochten met poëzie, houden de hoorder bij de les. In Den Haag beginnen de Remonstranten morgen weer met hun diensten. U kunt ze online beluisteren.

Rotterdam

   

 

gesterkt en geïnspireerd

 

En voor wie het eenvoudig wil houden, blijven de Remonstranten in Rotterdam uw dagelijkse lied met toelichting aanbieden, gespeeld op het monumentale orgel door Jos van der Kooy en gezongen door de alt Nicky Bouwers. In nog geen tien minuten kunt u gesterkt en geïnspireerd uw dag beginnen. En dat elke dag opnieuw!

 

Gerelateerd