10 februari 2022

Gedenkt uw voorgangers (1)

Geschreven door Tjaard Barnard
Remonstranten Rotterdam Convent van remonstrantse predikanten (2010) Gedenkt uw voorgangers (1)

Recentelijk kwam ik in mijn boekenkast iets bijzonders tegen: een paar cassettebandjes met opnamen van kerkdiensten. De meeste bandjes waren gemaakt door Louis Copper (1918-2012). Gedurende vele jaren zat hij achter een grote bandrecorder achterin de kerk. Hij nam de kerkdiensten op zondagmorgen op en op maandag kwam hij naar de kerk, knipte en monteerde wat en zette ze daarna op cassettebandjes voor mensen die niet meer naar de kerk konden komen. Als het een opname was voor Radio West-IJsselmonde (die zonden met regelmaat een kerkdienst van ons uit), zorgde hij dat het precies in de aangegeven tijd paste. Een te lang orgelspel van Kees Glaubitz of een enkel vers uit een lied bleek zomaar weggeknipt. En als de dominee te lang sprak, kon de bandrecorder wat sneller afspelen en was ook zomaar een minuutje gewonnen! Een paar van die bandjes bleek ik nog in mijn bezit te hebben.



Het zijn interessante monumenten uit het vervlogen tijden. Weergaven van kerkdiensten, lang geleden gehouden door predikanten die niet meer onder ons zijn. In de reformatorische wereld worden dit soort opnamen gekoesterd van de grote voorgangers. Er was vroeger een levendige handel in. Nu zijn opnamen op het internet te vinden. Luister bijvoorbeeld eens naar de befaamde ds. Du Marchie van Voorthuysen.

(het convent van remonstrantse predikanten (met partners) in de jaren vijftig van de vorige eeuw)

In de vrijzinnigheid gebeurt dat eigenlijk niet. Een enkele, uitzonderlijke preek, blijft bewaard op papier. Maar geluidsopnamen werden niet gekoesterd. Opvallend is natuurlijk wel dat door corona er opeens wel heel veel video-opnamen van kerkdiensten beschikbaar zijn.

In enige blogjes op deze website wil ik een paar van die overleden collega’s weer in herinnering roepen en een enkele opname van een kerkdienst beschikbaar stellen.


 

Jan Willem Schneider (1933-2007)

Gerard Duinker (1924-2011)

Joost Wery (1923-2016)

Gerelateerd