13 april 2018

Escape Room in de Kerk

Geschreven door Koen Holtzapffel

U hebt er waarschijnlijk nog niets van gemerkt, maar ons kerkgebouw herbergt sedert enige tijd een heuse escape room. Voordat u bij dat woord heel verkeerde associaties krijgt, een escape room is een afgesloten ruimte waarin een groep van 4-6 personen zich voor de lol,  vrijwillig dus, laat opsluiten. In de afgesloten ruimte liggen allerlei opdrachten klaar, in de vorm van spelletjes, raadsels en puzzles. Door ze te spelen en op te lossen ontvangt de opgesloten groep codes waarmee uiteindelijk de gesloten ruimte kan worden verlaten. Met een sleutel kan de deur geopend worden, de ontsnapping is daar. Er zijn inmiddels meer dan 700 escape rooms in Nederland, deze nieuwe vorm van amusement spreekt aan. De initiatiefnemer van de escape room in onze kerk, Sherlocked, kondigt het als volgt op de site aan:

Ontsnappen uit de kelder van de Arminiuskerk in Rotterdam? Dat kan! Arminius is daarvoor zelfs de perfecte plek. De kerk ligt immers in het hart van de stad, is makkelijk te bereiken en het is ‘een magisch mooi gebouw dat spannende verhalen ademt’ En zo is het maar net. De sfeer van de periode waarin de kerk gebouwd is komt volgens de site uitgebreid terug in de ervaringen en is goed voelbaar in de kamers. Uiteindelijk zullen er drie avonturen van Sherlocked in Arminius plaatsvinden in drie escape rooms: onder meer  een magisch getint avontuur in de kerktoren,

U begrijpt, het maakt wel nieuwsgierig.  En ja hoor, ook ik moest er aan geloven. Nog niet in onze kerk, maar in het idyllische Haaren in Noord Brabant. Toen ik daar vorig weekend met de oude studentenjaarclub van het Leidse Augustinus was,  bleek het organiserend comité een verrassing voor ons in petto te hebben. Van twee slaapkamers in de weekendhuisjes waren heuse escaperooms gemaakt. Twee teams tegen elkaar, wie het eerst uit z’n slaapkamer ontsnapte had gewonnen. Voor het zover was moesten eerst ingenieuze computerspellen, woordpuzzles en schaakpartijen worden opgelost (‘wit zet zwart in drie zetten mat’).

Eerlijk is eerlijk, een escape room is leuk. En de twee strijdende partijen kwamen na urenlang geworstel met codes en zoekgeraakte sleutels na 120 minuten vrijwel exact op hetzelfde moment de slaapkamer-escaperooms uit. De temperatuut was er inmiddels tot kookpunt gestegen.

Ach, Jacobus Arminius en architect van de kerk Henri Evers zouden zich ongetwijfeld omdraaien in hun graf als zij het hoorden: een escape room in de kelders van de kerk? Maar je moet met je tijd meegaan niet waar, en het onderhoud van onze mooie kerk is nu eenmaal niet gratis. Aan de fameuze ontsnapping van ‘onze’ Hugo de Groot van Slot Loevestein in een boekenkist heeft Sherlocked nog niet gedacht. Maar dat maken wij dan wel duidelijk in ons jubileumjaar ‘400 jaar remonstranten’. Bij de remonstranten, waar Hugo de Groot ooit ontsnapte aan fanaten en puristen, kunt u nu zelf ontsnappen: aan materialisme, aan eendimensionaliteit, aan vooroordelen én aan religiestress. Het is maar dat u het weet!

 

Gerelateerd