27 april 2020

Het gevaar van (te) lang haar

Geschreven door Koen Holtzapffel

Te midden van alle ellende verlangen we steeds sterker naar de kapper. Tenminste, als we nog haar te verliezen hebben natuurlijk. Vele malen is het plaatje al langs gekomen van onze premier, die met een steeds langere haardos aankondigt dat de coronacrisis eindelijk voorbij is. Als het zover is zal menig vreugdekreet in het rond schallen: ha eindelijk weer naar de kapper (en de kroeg).

Hoe zit het eigenlijk met (te) lang haar in de bijbel?

Dat Jezus lang haar zou hebben gehad is vaak verondersteld en afgebeeld. Maar de kans dat ie het had is uiterst onwaarschijnlijk.

Simson

Wie wel lang haar droeg was natuurlijk Simson. In het boek Mijn held en ik is een hoofdstuk aan hem gewijd. Dat Simson lang haar droeg had te maken met het feit dat hij een zogenoemde Nazireeër was. Een Nazireeër was een speciaal aan God (toe)gewijde. Een soort monnik dus. Hij mocht geen wijn drinken, geen haar laten knippen en niet in aanraking komen met doden. Enfin, hoe Simsons haar hem kracht gaf én zijn ondergang werd, u weet het vast.

 

Absalom

Minder bekend is het verhaal over de derde zoon van koning David, Absalom. Ook met hem liep het slecht af, mede door zijn haar.

Geboren in Hebron blijkt de knappe jongeling Absalom (‘mijn vader is vrede’) al snel een eerzuchtig heerschap. Na zich ontdaan te hebben van zijn rivaal en halfbroer Amnon groeit in hem het vaste voornemen om zijn vader David van de troon te stoten. Hij begint een campagne om volgelingen te winnen en hen tegen zijn vader op te stoken. Absaloms aanhang groeit en groeit en David moet zelfs vluchten uit Jeruzalem. Uiteindelijk wordt Absalom verleid om aan het hoofd van een leger tegen zijn vader op te trekken. Het komt tot een krachtmeting in het dicht beboste Efraïm ten oosten van de Jordaan. Dan blijkt Davids leger toch een maatje te groot. Absalom moet gezeten op een muildier de benen nemen. Als het beest onder een boom door loopt raakt Absaloms hoofd met zijn lange en dichte haar klem tussen de laaghangende takken van het bos. De gevolgen laten zich raden. Absalom wordt een makkelijke prooi voor zijn achtervolgers en laat er het leven bij.

Mijn held (de kapper) en ik

U moet het maar eens nalezen in de bijbelboeken Richteren 16 en 2 Samuël 18. Spannende verhalen in een tijd dat we niet veel meer kunnen dan lezen en nog eens lezen. Tot we eindelijk weer in de spiegel van de kapper mogen kijken. Ik voorspel u: ook kappers gaan helden worden!

 

Gerelateerd