27 januari 2022

Jos van der Kooy twee jaar organist in Rotterdam

Geschreven door Tjaard Barnard

Alweer twee jaar geleden is Jos van der Kooy bij ons begonnen als vaste organist. Ondanks de coronatijd is hij ‘vol op het orgel’ gegaan. Niet alleen in bijna alle diensten, maar ook in alle diensten online en bij de muziekfilmpjes hebben we hem aan het werk gezien en gehoord. Voor velen waren de filmpjes, waarbij we hem letterlijk op de voeten en handen konden kijken een openbaring. Zo werkt dat dus! Daarnaast waren er de vele orgelconcerten op de zondagmiddag, de vespers met zijn bijdragen en niet de vergeten de orgellezingen waarin hij veel vertelde en veel liet horen. Nu hij bijna twee jaar aan het werk was, hebben wij hem uitgenodigd bij de Kerkenraad en besproken hoe alles ging. Iedereen was in grote lijnen zeer tevreden. Bijzonder wat er allemaal gebeurd is. Toch zijn er natuurlijk altijd vragen: waarom doe je het zo, kan het ook anders?

Muziek voor de dienst

Een van de dingen die we bespraken was de vraag naar orgelspel voor en na de dienst. Velen vinden het plezierig wanneer er bij binnenkomst in de kerk orgelspel klinkt. Tegelijkertijd is het voor de organist niet aantrekkelijk om als barpianist door het gesprek van de mensen die elkaar al een week niet gezien hebben heen te spelen. Terecht neemt Jos zijn werk daarvoor te serieus! Toen hij net begonnen was – u herinnert zich het misschien wel – hadden we daarom afgesproken dat Jos voor de dienst mooie literatuur zou spelen in de kerk, maar dat degenen die met elkaar wilden spreken dan liever eerst even in de Kerkenraadskamer een kopje koffie of thee zouden drinken. Een paar zondagen stond alles klaar totdat corona dit alles belette en de kerk voor maanden dicht ging. Ook nu nog is het geen verstandig idee om zo op die gezellige ontmoeting in te zetten. De besmettingen zijn nog veel te hoog en het is al lastig genoeg om 1,5 meter afstand te houden. Pas als het echt weer kan, willen we voor de dienst de koffie gaan serveren voor wie graag wil bijpraten, zodat er in de kerk de ruimte is voor een zekere stilte voor wie zich wil voorbereiden op de kerkdienst of ongestoord van de orgelmuziek wil genieten. Tot die tijd is het misschien goed om met elkaar af te spreken dat het op zondagmorgen in de kerk, voor de dienst, stil is, om van de muziek te genieten.

Muziek na de dienst

Na afloop van de dienst speelt Jos mooie orgelliteratuur of een van zijn befaamde improvisaties. Langzamerhand bleven steeds meer kerkgangers zitten om het hele stuk uit te luisteren. De Kerkenraad heeft inmiddels besloten om ook te blijven zitten en pas te vertrekken als het stuk uitgespeeld is. Laat dit u niet weerhouden om eerder te vertrekken als u al weg moet (of minder met orgelmuziek hebt…). Na het orgelspel staat de dienstdoende predikant bij de uitgang gereed om u te groeten. En hopelijk kunnen we weer snel koffie drinken met elkaar.

Tjaard Barnard

Gerelateerd