Een bijzonder Onze Vader
Geschreven door Tjaard BarnardOp zondag 30 mei, de zondag na Pinksteren (voor de liturgische liefhebbers, zondag Trinitatis, de zondag van de Drie-eenheid) beginnen we weer met gewone diensten in de kerk. Vanaf eind december waren de diensten allemaal online. We namen ze van te voren op en zonden ze daarna uit via YouTube. Ze zijn allemaal nog steeds te bekijken. Wat de liturgie betreft, kozen we voor een herkenbaar, maar toch ook beknopter format in vergelijking met de gewone diensten. Zo werden de diensten ongeveer een derde korter. We preekten minder lang, lazen minder uit de Bijbel en er was een gebed minder. Dat deden we, omdat een dienst met je iPad of telefoon op schoot thuis toch anders werkt dan zittend in de gewijde ruimte van onze monumentale kerk.
Toch hebben we wel vastgehouden aan onze klassieke, protestantse orde van dienst. Wellicht werkt dat voor sommige mensen vervreemdend. Hoe modern we ook willen zijn, dat zit bij ons niet direct in de vorm. Juist, zo geloven wij, bij een klassieke vorm, die maakt dat je als kijker weet wat er gebeurt, heb je als voorganger de vrijheid om je creativiteit en vernieuwing in te brengen, waar die hoort, namelijk bij de inhoud. Klassiek wordt zo gecombineerd met vernieuwend tot iets wat tegelijkertijd uitdagend en herkenbaar is. We schamen ons er niet voor een klassiek protestantse kerk te zijn, die daarmee dan ook vaak een herkenbaar nieuw thuis kan vormen voor mensen die eerder ergens anders kerkelijk betrokken waren, maar wat meer vrijheid zochten en die bij ons vonden.
Ook voor mensen buiten de vrijzinnige traditie – zo hopen we – kunnen we daarvoor een spiritueel thuis vormen, al zullen we nooit iedereen bereiken. Zo verklaarde Jos van der Kooy eens:
Ik sprak een hersteld hervormde dame. Met genoegen keek ze naar de diensten uit Rotterdam. Ds. Barnard zag er heel vertrouwd en klassiek uit. Maar als hij begint met preken, moet je het geluid uit doen. Dan wordt het veel te vrijzinnig!
Bij een kerkdienst helpt het de hoorder om bepaalde elementen vaak te zien terugkeren en daarin dus niet teveel te variëren. Dat worden dan de rustpunten in de dienst. Te denken valt aan het votum, de toewijding van de dienst aan God, het Onze Vader en de zegen. De bekende dominee Buskes zei ooit dat hij zich geen enkele preek uit zijn jeugd kon herinneren, al zat hij er twee keer per zondag. Maar wel telkens het moment van de zegen! Dat zijn, zoals collega Laman Trip het eens zei, oerwoorden. Daarin moet je niet rotzooien.
De afgelopen maanden hebben we steeds kunnen luisteren naar een gezongen Onze Vader. Onze musici, Jos van der Kooy en Nicky Bouwers, hadden daarvoor een compositie van Herman Strategier uitgezocht. We hopen dat het u opgevallen is, dat dit gebed in elke dienst net iets anders klonk. Telkens opnieuw pasten Jos en Nicky spel en zang aan de toonzetting en de boodschap van de preek aan. (Bij de diensten hebben we dus niet met knippen en plakken alles in elkaar gezet met telkens dezelfde votums en zegens, maar telkens werd de hele dienst achterelkaar opgenomen.) Een heel bijzondere uitvoering, zeer goed passend bij de preek, is te vinden in de dienst van 16 mei. Luistert u maar eens goed.
De hele dienst zal vanaf zondagmorgen 16 mei om 10.00 uur beschikbaar zijn.
Het opnemen van de diensten vergden telkens een hele dag. We namen achter elkaar vijf diensten op. Twee die geleid werden door Tjaard Barnard en twee door Koen Holtzapffel en telkens een dienst waarin zij beiden voorgingen. Aanwezig waren daarbij ook altijd Ed Stevens, de koster, en Marileen Driesprong die alles opnam en later monteerde.
Bloopers
Het waren dagen van hard werken – zeker als het misging en er weleens een hele dienst overgedaan moest worden – maar ook van enorm plezier. Vanaf een gegeven moment heeft Marileen de bloopers verzameld. Die kunt u hieronder bekijken.
Opvallend bij de digitale diensten was dat de ‘kijkcijfers’ hoger waren dan op een gewone zondag, ook als je meerekent, dat niet iedereen van het begin tot het einde gekeken zal hebben. Daarom zullen we in de toekomst ook kijken of we op de een of andere manier kunnen doorgaan met het uitzenden van de diensten. Voor dit moment geldt echter vooral het welkom: kom eens kijken, als u nog nooit live in een dienst in de Arminiuskerk bent geweest. Het orgel, bespeeld door Jos van der Kooy, klinkt in het echt nog veel beter!