26 februari 2017

Houdt God van chansons? Jazeker!

De vraag stellen is haar beantwoorden! Natuurlijk houdt God van chansons! Musicerende engelenscharen, psalmzingende mensen, God wordt van oudsher omringd door zang en dans. Jezus zelf betreurt het als mensen weigeren te zingen en te dansen als een melodie klinkt die daartoe uitnodigt. Hij zegt: Jullie zijn als mokkende kinderen die als er vrolijke muziek gemaakt wordt zeggen: wij willen niet dansen. Niet zingen, niet dansen: kan het treuriger?

Neen: God houdt van muziek en dans, maar houdt hij ook van Chansons? Van volksmuziek, van het levenslied, popmuziek of heavy metal? Dat laatste weet ik niet maar van levenslied en popmuziek, van chansons, houdt God vast en zeker. Hoe weet ik dat? Niet door een geheimzinnige openbaring, maar zuiver en alleen doordat chansons hetzelfde doen als psalmen en kerkgezangen in een kerkdienst. Chansons drukken uit wat mensen bezig houdt, waar mensen mee zitten, waar ze naar verlangen en tot uitdrukking willen brengen.

Laten we de proef op de som nemen en, aan de hand van chansons, een traditionele liturgie volgen, met haar bekende onderdelen:

  • Hoe gaan we om met tekortkomingen (Kyrie gebed)
  • Inspirerend verhaal (Bijbeltekst en preek)
  • Oproep tot naastenliefde (voorbeden)
  • Uitzending in de wereld (zegen)

De overdenking leest u hier

Gerelateerd