Twaalf overdenkingen over Jezus
Geschreven door Tjaard BarnardVan de schrijver Simon Vestdijk werd gezegd dat hij sneller kon schrijven dan God kon lezen. Iets dergelijks geldt ook voor de remonstrantse theoloog Eginhard Meijering (1940). Voor sommigen zal dat een indicatie zijn, dat er een veelschrijver, een beroepsschrijver aan het woord is, die je gerust kunt overslaan.
Meijering heeft nog steeds veel te zeggen
In AdRem kunt u regelmatig aankondigingen van zijn boeken vinden. Vorig jaar nog het boek met Brieven aan mijn kleinkinderen over het geloof. Dit jaar zag u al een aankondiging verschijnen van het verslag van een dialoog van vijftig jaar tussen twee vrienden over de schuldvraag in de recente geschiedenis (Over gespletenheid gesproken). In het komende nummer van AdRem leest u over een klein geschriftje over de actualiteit van de theologie van Philippus Melanchthon (een naaste medewerker van Luther). En nu verschijnt er weer een nieuw boekje!
Meijering heeft zijn wetenschappelijke arbeid aan de Leidse Academie (vroege kerkgeschiedenis) altijd gecombineerd met het blijven uitoefenen van het predikantschap. Hij was voorganger in een kleine gemeente en ging als gastpredikant in veel plaatsen voor, ook in Rotterdam. In het boekje Over Jezus. Twaalf overdenkingen biedt hij iets bijzonders. Bij twaalf Bijbelteksten geeft hij nu een korte, maar zeer gedegen, historisch-kritische inleiding en biedt dan een preekschets aan. De auteur gaat het gesprek aan met de moderne gelovige die nogal twijfelt en weinig historische werkelijkheid vindt in de Bijbelteksten. Uitgangspunt is wat de evangelist Johannes als kern van zijn boodschap zag: Jezus is het vleesgeworden eeuwige Woord van God, de middelaar tussen God en mensen. Wie zo vrijzinnig is (geworden) dat hij of zij dit niet de moeite van het overdenken waard vindt, raad ik dit boekje af. Wie zich echter wil laten uitdagen om iets te overpeinzen wat je niet wekelijks bij ons op de kansel hoort, maar wat wel heel gedegen en verantwoord is, vindt in dit boekje genoeg stof. Lang geleden schreef Meijering een boekje Onmodieuze theologie.
Dat is wat hij ook nu weer aanbiedt:
een theologie die niet tevreden is met gemakkelijke antwoorden die goed in het gehoor liggen.
De vorm, korte inleidingen en kleine preekschetsen, maakt het geheel zeer behapbaar. Bijvoorbeeld ook voor kringen.
Tjaard Barnard