27 november 2023

Impressie Erasmusdag

Geschreven door kerkkantoor

Op de verjaardag van Erasmus, 28 oktober werd in onze kerk de Erasmusdag gehouden. Georganiseerd door onze gemeente tezamen met de Taakgroep remonstrants erfgoed.

Met zes inleiders meer dan 10 vrijwilligers en meer dan tachtig betalende bezoekers bleek de dag in een behoefte te voorzien. De band tussen Erasmus, Rotterdam en de Remonstranten kwam uitgebreid aan de orde waarbij alle drie hun eigen belang hadden.

Dominee Lense Lijzen liet vervolgens zien hoe onze relatief onbekende Seminarie- hoogleraar Jean Le Clerc rond 1700 Erasmus’ Verzamelde Werken redigeerde. De Remonstranten stelden Erasmus graag voor als kampioen verdraagzaamheid. Of dat helemaal terecht was blijft de vraag. Wellicht iets voor een volgende Erasmusdag….

Voor een korte beeldimpressie van deze dag zie hier

Hieronder zijn de lezingen te vinden, in de volgorde waarop ze zijn uitgesproken tijdens de dag, voor zover op schrift gesteld en beschikbaar gesteld. Om nog eens na te lezen…

dr. Koen Holtzapffel : Het waarom van een Remonstrantse Erasmusdag

Prof dr. Wiep van Bunge (hoogleraar geschiedenis van de filosofie Erasmus Universiteit Rotterdam): Erasmus, Rotterdam en het tolerantiebegrip

dr. Koen Holtzapffel (predikant remonstrantse gemeente Rotterdam): Een arminiaans gezind heer van Ockenburg en de Lof der Sotheydt (over Jacobus Westerbaen)

dr. Tjaard Barnard (predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam en voorzitter taakgroep Remonstrants Erfgoed): Remonstranten, kinderen van Erasmus of van de Reformatie?  (n.a.v. G.J. Heerings rede bij de herdenking van Erasmus 400e sterfjaar in 1936)

Gerelateerd