12 december 2024

Studiedag Peter de Génestet (1829 -1861)

Kan een studiemiddag je opeens terugbrengen naar andere tijden? Zeker, dat gebeurde op 30 november 2024 met zelfs een inkijkje in pikante details over het intieme leven in die tijd. Plus de onthulling dat De Génestet zich als remonstrants predikant in Delft niet altijd helemaal gelukkig voelde. Kort voor zijn dood wilde hij het predikantschap opgeven om zich toe te leggen op het schrijven van poëzie, maar ook vanwege de twijfel aan het bestaan van God door het verlies van zijn dierbaren die aan TBC stierven.

Dát hij predikant was, is overigens ook te verklaren uit het feit dat er geen afzonderlijke letterenstudie bestond en theologie de enige weg hiertoe was. Wel gaf het predikantschap hem inkijkjes in het leven van mensen, waarvan ook zijn populaire Leekedichtjens getuigen.

De originele schrijftafel van Peter de Génestet, en zijn portret, zijn in het bezit nu van de Remonstranten Rotterdam, ze werden verkregen uit het erfgoed van de Remonstranten Delft. Een aanwinst die ook in een letterenbibliotheek niet had misstaan, de samenwerking met het Rotterdamsch leeskabinet voor deze studiedag verwondert daarom niet.

Tjaard Barnard opende de middag, met drie voordrachten voor de pauze. De zaal was goed gevuld met zo’n 80 aanwezigen. Dr. Pieter Stokvis gaf een indruk van het burgerleven rond 1850 op basis van onderzoek naar zo’n 150 autobiografieën, Prof. Dr. Marita Mathijsen – deze dagen veel in het nieuws vanwege haar biografie overs Betje Wolff – ging in op de plek van De Génestet binnen de negentiende-eeuwse poëzie, en Ds en Drs Susanne van der Sluijs zette een en ander in het kader van de theologische stromingen in de tijd. 

De Sint Nicolaas avond, de voordracht van Irme Besanger met begeleidend harpspel, was geënt op de klassieker van De Génestet over dit onderwerp. Dit verhaal in een verhaal, nam ons mee langs Sinterklaas, de lintjesregen, Willem II en wat dies meer zij, en culmineerde erin dat de staf van Sinterklaas belandde in handen van een van onze gemeenteleden. De waardigheid waarmee deze de staf vasthield, was een eerbetoon aan Sinterklaas, De Génestet en opzet en organisatie van de studiedag. 

Sylvia I. Saakes

Foto’s: Arie Kers

Gerelateerd