1 september 2019

Vriendelijkheid

Onverwachte vriendelijkheid is het onderwerp van het filmcafé op 1 oktober!

Begeleiding: Koen Holtzapffel (theoloog) en Amber de Rooij (psycholoog)

Ik zou niet zijn wie ik nu ben zonder de onverwachte vriendelijkheid die ik in de gevangenis heb ervaren

Angela King (medeoprichter  Life afterHate )

Toen ik laatst het artikel over de documentaire Exit in dagblad Trouw van 14 maart 2019 las, waar Angela aan heeft meegewerkt, was ik er diep van onder de indruk, hoe (onverwachte) vriendelijkheid, levens van mensen, in dit geval van bijvoorbeeld rechts-extremisten, kan veranderen.

 

Voor het filmcafé van 1 oktober  ben ik dan ook op zoek gegaan naar een film waarin deze kwaliteit centraal staat.  Dit is de veelgeprezen film Pride geworden. In deze film, die gebaseerd is op een ware gebeurtenis, zien we hoe (onverwachte) vriendelijkheid  is verbonden met andere kwaliteiten zoals moed en volharding. Het is de zomer van 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) is in staking. Tijdens de Gay Pride Mars in Londen, besluit een groep van homoseksuele en lesbische activisten geld in te zamelen om de families van de mijnwerkers te steunen. Maar er is één probleem, de Unie schaamt zich er voor om hun steun te ontvangen. De activisten volharden echter in hun hulp!

Uit onderzoek is gebleken dat autonoom (onafhankelijk) helpen, dat wil zeggen anderen helpen omdat men dat oprecht wil (zoals in de film Pride) samenhangt met een groter welzijn, een positieve gemoedstoestand, vitaliteit en zelfwaardering voor degene die helpt. Gecontroleerd helpen daarentegen , dat wil zeggen anderen helpen omdat degene die helpt zich schuldig voelt, zich gedwongen voelt om te helpen, of een beloning krijgt als hij of zij helpt, leidt niet  tot eerder genoemde positieve effecten en kan zelfs leiden tot verminderd welbevinden!

Voor de liefhebbers: Aanraders voor meer vriendelijkheid:

  • Leer indien nodig nee te zeggen zodat u geen “reddend slachtoffer” wordt.
  • Doe vrijwilligerswerk, als uw agenda dit toelaat.
  • Probeer wat vriendelijker voor anderen te zijn. Met name onverwachte vriendelijkheid kan veel impact op een ander hebben, zelfs als het maar om kleine dingen gaat.
  • “Geef de zaden van compassie water in plaats van de zaden van boosheid en haat” (Thich Nhat Hanh, 2001). Met andere woorden: we hebben beide hoedanigheden in principe in ons, maar we kunnen kiezen wat we voeden.
  • Leer meer compassie te hebben met uzelf, dan is het ook makkelijker om milder naar anderen te zijn.

Wellicht tot ziens in het filmcafé!

Amber de Rooij

Gerelateerd