20 april 2019

Sta op!

Geschreven door Tjaard Barnard

Maar nu de Heer is opgestaan, nu breekt het nieuwe leven aan!

Een bekend Paaslied uit evangelische hoek zegt precies waar het op staat. Met Pasen kun je lang blijven stilstaan bij de vraag wat er nu precies gebeurde op die morgen. Is er iets bovennatuurlijks gebeurt? Kan een gedood lichaam weer levend worden? Liep er een voormalig lijk rond?

Wie zich gaat buigen over al die vragen komt er niet uit. Pasen is een wonder. Niet omdat een dode weer tot leven gekomen is, maar omdat mensen die in de doodsheid van hun bestaan vastzaten, die van verdriet niet meer wisten hoe ze verder moesten, toch weer hoop hadden. Wisten dat het verhaal van liefde en betrokkenheid, van een goddelijke inspiratie die niet verder weg hoeft te zijn dan de ontmoeting met je medemens, niet voorbij was.

Kunnen wij als nieuw worden, door te gaan voor wat werkelijk belangrijk is?

Als Jezus opstaat uit de dood, kan dat niet anders dan ook wat voor ons betekenen. Kunnen wij opstaan, uit een bestaan, waarin we niet willen blijven? Kunnen wij als nieuw worden, door nu werkelijk te gaan voor wat belangrijk is? Kunnen wij iets achter ons laten: somberheid, vastgeklonken zitten aan gedachten en zorgen die ons klein houden?

 

Of voelen ook wij dat we kunnen opstaan om verder te gaan met ons leven? Om werkelijk tot ons recht te komen, in een leven waarin liefde voor jezelf en voor je medemens centraal kan staan?

Dat zegt Jezus tot ons met Pasen:

Sta op!

Gerelateerd