28 mei 2020

Bellen voor een wonder

Geschreven door Koen Holtzapffel
Actueel foto sint-jan.nl Bellen voor een wonder

Ik was er al een paar keer langs gefietst: de abri in Rotterdam-Noord met als postertekst: Bel voor een wonder, inclusief telefoonnummer.

Als voorganger moet je nieuwsgierig zijn, zeker als het om wonderen gaat. Het wonder is en blijft het lievelingetje van het geloof (vrij naar Goethe). De poster blijkt onderdeel te zijn van de reclamecampagne rond een tentoonstelling in Museum Catharijneconvent te Utrecht met als titel Allemaal wonderen. De aankondiging op de museumsite is pakkend genoeg: Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat! Met lezingen over bijvoorbeeld ‘Wonderen en het brein’ en ook persoonlijke wonderverhalen.

foto sint-jan.nl

Dat bellen voor een wonder, het deed me denken aan die bellende engel, mobieltje in de hand, bovenop de Sint-Jan in Den Bosch. Je kunt die engel bellen voor een praatje of een zegen (0900-7468526, 80 cent per minuut). Natuurlijk heb ik het opgegeven nummer op de abri gebeld. Je krijgt dan een keuzemenuutje, op toets 1 kies je voor het wonderverhaal. Ik hoorde een bijzonder verhaal van een van de medewerkers van het museum over een gebeurtenis op een van de Thaise eilanden ten tijde van die verschrikkelijke tsunami in 2004. Ik verklap het verhaal verder niet, u moet zelf maar eens bellen.

 

In ieder geval is duidelijk dat het museum bij wonderen niet alleen denkt aan Jezus die over het water liep en tijdens de bruiloft te Kana water veranderde in wijn. En terecht, want is iets alleen maar een wonder als daarbij de natuurwetten doorbroken worden? Misschien gebeuren ze wel net zo hard als alles z’n gewone gangetje gaat. Maar je moet er natuurlijk wel oog voor hebben. Zouden we er in tijden van (corona)crisis gevoeliger voor zijn? Ik maak me sterk dat er juist op IC’s naast heel verdrietige ook heel wonderlijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden! Het is en blijft vol wonderen om ons heen (Liedboek 655).

En wat er ook verdwijnt aan geloof, niet het geloof in wonderen!

Ook in uw leven is vast wel eens iets wonderlijks voorgevallen. U kunt uw wonder aan museum Catharijneconvent doorbellen. En… binnenkort kunt u ook deze tentoonstelling weer live bezoeken. Een wonder op zich. Wel even reserveren natuurlijk, maar die spelregel van de anderhalvemetersamenleving kende u al!

 

 

 

 

Gerelateerd