Cantate-/Vriendendienst op Eeuwigheidszondag met dr. Eric Cossee

Cantate-/Vriendendienst op Eeuwigheidszondag met dr. Eric Cossee
Datum 24 november 2019
Tijd 10:30 - 12:00 uur
Locatie Rotterdam

In deze dienst gaat voor onze emeritus-predikant dr. Eric Cossee.

Deze zondag wordt de Cantate BWV139 ‘Wohl dem, der sich auf seinen Gott’ uitgevoerd door het Remonstrants Cantatekoor en -orkest.

Het thema van de overdenking is ontleend aan de cantate: ‘Ik geef aan God, wat Godes is, het binnenste van mijn ziel’  (uit Recitatief sopraan). De cantate ademt de geest van het piëtisme, dat een sterke, gevoelsmatige doorléving van het geloof voorstond. Dit komt niet alleen in de muziek, maar ook in de gekozen bewoordingen tot uiting, die soms theatraal aandoen.

Het koraal waarop de cantate is gebaseerd schildert in alle coupletten God af als de vriend van de mens. Hierdoor wordt het Godsvertrouwen gewekt, dat in de cantate centraal staat. De mens wordt door vijanden omringd, ja draagt zijn grootste vijand in zich, de zware last der zonden. Door het binnenste van zijn ziel naar God te keren, herkent hij God als ‘mijn schild, mijn hulp en raad’ en kan hij uitroepen ‘Gelukkig hij, die Gods vriendschap heeft’!

Eeuwigheidszondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en tevens de zondag voordat de adventstijd begint.

Op onze kalender begint het jaar op 1 januari en het eindigt op 31 december. De kerk maakt gebruik van een andere jaarindeling om de christelijke feesten op een goed moment te kunnen vieren. Deze jaarindeling heet het “liturgisch” of “kerkelijk” jaar en verschilt een paar weken met onze kalender. Het kerkelijk jaar volgt het leven van Jezus. Het spreekt dus vanzelf dat een nieuw kerkelijk jaar begint met de verwachtingsvolle en hoopvolle tijd van advent en kerst, en dat het oude kerkelijk jaar afgesloten wordt op de zondag daarvoor.

 

Agenda