Start zomerdiensten

Datum 15 juli 2018 - 19 augustus 2018
Locatie Rotterdam

Zomerdiensten met Doopsgezinden Rotterdam

Thema dit jaar: ‘Geloof in perspectief’

Mensen in deze tijd, jong of oud, hebben behoefte aan een verhaal met perspectief. Een verhaal over een gedroomde toekomst waar mensen met respect voor alle verschillende manier van geloven, samen komen en leven. Onderzoeken wijzen uit dat het de kerken, in hun traditionele vorm, niet goed meer lukt om voldoende perspectief te bieden, de taal is van de kerkgangers vervreemd.

  Gülhane Parki, Fatih, Turkije

We hebben voor het thema ‘geloof in perspectief’ gekozen, voor de wisseldiensten van 15 juli tot en met 19 augustus, om te spelen met perspectief, schetsen met woorden.

Misschien hadden we het thema moeten omdraaien naar ‘perspectief in geloof’. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft recent een on­derzoek gedaan onder moslims in Nederland en kwam tot vijf types gelovigen. In de voorbereiding op de zes zomerse wisseldiensten hebben we die vijf types, plus een extra, toegepast op vrijzinnig Rot­terdam. Iedere voorganger heeft een type als perspectief gekregen en zoekt daar een tekst bij om over te preken.

Van intellectueel (Tjaard Barnard), vroom en binnenshuis (Henriette van Dunné), strikt praktiserend (Friso Boogerd), seculier (Dora de Vrij), cultureel (Koen Holtzapffel) tot selectief (Han Cuperus).

Het thema voor deze zomer laat zich van verschillende kanten bekijken, geloof in perspectief. Geloof in een zinvol verhaal, dat ons leert om ons te verhouden tot wat de dagelijkse werkelijkheid overstijgt, tot wie we God noemen. Diversiteit is welkom, als verschil­lende perspectieven in geloven die elkaar niet uit hoeven te sluiten. Als vrijzinnigen staan we graag bekend om onze ruimhartigheid en openheid. Tegelijkertijd kunnen we ons sterk hechten aan bepaalde gewoontes, zodat we bij­na orthodox worden. In die speel­ruimte tussen je eigen belijdenis schrijven en uit diverse tradities iets meepikken en strikt vasthou­den aan wat Doopsgezind is, geen kinderdoop, of Remonstrant is, willen we ons bewegen met u deze zomer.

Denkt u alvast eens na in welk type gelovige u zich herkent? Welk Bijbelverhaal geeft daar een zinvol perspectief bij?

Ds. Henriette van Dunné

Agenda