17 mei 2020

Zondagmorgen bij Remonstranten

Geschreven door Tjaard Barnard

Rijke verscheidenheid

Ook deze morgen is er een grote keuze aan remonstrantse kerkdiensten online te vinden. Hier bespreek ik enkele diensten waarin remonstrantse predikanten, in verschillende settings, voorgaan. Centraal staat vaak de verzuchting dat het erg lang duurt. Dat het een moeilijke tijd is en blijft. Uit een veelheid van bronnen wordt levenswijsheid en bemoediging geput. Elke predikant doet dat op eigen wijze, met eigen accenten. Ongetwijfeld zit er iets tussen dat u kan bemoedigen.

Naarden-Bussum


De dienst die landelijk wordt aangeboden, wordt vanmorgen geleid door ds. Friso Boogerd. Hij neemt de wereld in zijn overwegingen mee. Vanuit de Bussumse heide trekt hij de kerk in. In zijn verhaal betreft hij de Franse film être et avoir. Er is ruimte voor moderne muziek, gezongen door een jonge jazzzangeres. De wijze waarop zij kerkelijke liederen zingt is heel verfrissend. Er klinkt poëzie in verschillende vormen. Het bijbelverhaal is de strijd tussen Elia en de Baälpriesters. Uiteindelijk wordt deze strijd verinnerlijkt. Het is onze strijd geworden tussen hebben en zijn.
De dienst is prachtig gefilmd. De drone is niet gespaard.

Waddinxveen


In de kerk in Waddinxveen gaat de remonstrantse predikante uit Gouda voor: ds. Kim Magnee-de Berg. Zoals in meer van haar diensten hier besproken, houdt zij zich aan een klassieke liturgie. Votum en groet en de zegen klinken in herkenbare woorden. In het gebed wordt God rechtstreeks aangesproken. Het straalt een klassieke (vrijzinnige) vroomheid uit.
Kim bespreekt de tijd dat Noach in de ark zit, samen met zijn familie en al die dieren. Het is een tijd van afwachten, van opgesloten zitten. Het is vergelijkbaar met de tijd die wij meemaken. Als aan de zondvloed een einde is gekomen, is het eerste wat Noach doet: een offer brengen. Misschien kan ons dat te denken geven.
Een van de gemeenteleden in Waddinxveen speelt op een harp en zingt daarbij. De kwaliteit van de opnamen laat soms te wensen over. Tegelijkertijd straalt het geheel, mede daardoor, een enorme authenticiteit uit. Het is goed om in Waddinxveen in de kerk te zitten.

Hilversum


In Hilversum is ds. Peter Korver ook naar buiten getrokken. Hij zit in de tuin bij de Kapel. De Kapel is het oude koetshuis van een (niet meer bestaand) landhuis in Hilversum waar een geloofsgemeenschap van Doopsgezinden, Vrijzinnigen (NPB) en Remonstranten vertoeven.
Ook Peter staat stil bij de eenzaamheid en de moeilijkheid van deze tijd. Aan de hand van de oude woestijnvaders van 1700 jaar geleden geeft hij ons hun wijze levenslessen mee.
In de dienst, die klassiek is opgebouwd (alleen het Onze Vader ontbreekt), speelt de pianiste de liederen, terwijl de teksten van de verzen worden afgebeeld. Het geheel is prachtig opgenomen. De beelden zijn heel fraai. Ook hier is het goed om bij aanwezig te zijn.

Leidse Studentenekklesia


Ds. Japke van Malde is niet alleen voorganger bij de Remonstranten in Nieuwkoop en in Vrijburg (Amsterdam), maar zij hoort ook bij de vaste voorgangers van de Leidse Studenten Ekklesia. Deze geloofsgemeenschap kent haar oorsprong in een studentengemeente, die zich vijftig jaar geleden heeft laten inspireren door het werk van Huub Oosterhuis. Nog steeds komen alle gezangen, die door een kleine cantorij worden gezongen, uit die setting. Voor wie het mooi vindt, is het prachtig om mee te maken. Voor anderen zou de zorg kunnen zijn, dat de Heer bij de wederkomst zegt: Gij hebt van mijn huis een Oosterhuis gemaakt! Vanmorgen is de dienst uit de Doopsgezind-Remonstrantse Lokhorstkerk.
Japke spreekt in een reeks over duurzaamheid en over de schepping. Zij bespreekt de vijfde scheppingsdag, de dag waarop de dieren gemaakt werden. Haar preek gaat uitgebreid in op de psalm die de profeet Jona zingt in de buik van de grote vis (Jona 2). Aan de hand van deze tekst vertelt Japke een maatschappijkritisch verhaal. De wijze waarop wij met de natuur omgaan, hoe wij in de wereld staan, dat kan niet los gezien worden van wat er nu gebeurt. Japke staat op een vriendelijk wijze in de lijn van klassieke boetepredikers. Ook voor ons geldt eigenlijk de boodschap die Jona zo tegen zijn zin moet brengen: bekeert u!
Het geheel is prachtig opgenomen. Mooie plaatjes in de kerk, mooie muziek op het orgel. Fraaie beelden van buiten.


Graag wens ik u een goede zondag!

 

 

PS:  Antwoordlied

Voor wie dit allemaal wat veel is: dr. Koen Holtzapffel biedt een kleine dagopening, door iets te zeggen over het remonstrantse antwoordlied Tot u, Heer, is ons hart gericht. Daarna wordt het gezongen door de alt Nicky Bouwers, die begeleid wordt door Jos van der Kooy. In nog geen vijf minuten kunt u gesterkt de zondag in!

 

Gerelateerd