5 december 2019

Zin op zondag

Geschreven door Koen Holtzapffel

Wat een leuke vondst weer van Fokke & Sukke  in NRC: Aswoensdag, Witte Donderdag en Black Friday horen allemaal bij onze judeo-christelijke traditie. Gelijk hebben ze: waar de dominee in Nederland zich bevindt, daar is de koopman nooit ver weg. Ook vroeger al bezochten mensen na de mis de kroeg en de jaarmarkt. Maar het evenwicht is inmiddels wel zoek.

De homo economicus staat centraal. Terwijl een mens toch meer is dan materiële behoeften die zo snel en goedkoop mogelijk moeten worden bevredigd. Een mens heeft ook immateriële behoeften, moet leren omgaan met zorgen en angsten; zoekt vormen van gemeenschap en bronnen van inspiratie; denkt na over betekenisvolle doelen die het leven zin geven, zowel privé als op het werk. Hoe zit het daar met het aanbod?

Wat dat betreft kan het rijtje van Fokke & Sukke gelukkig worden aangevuld met het mooie initiatief van Fair Saturday. Na het kortingsfestijn van de koopgooteconomie op vrijdag is er op zaterdag een combi van cultuur en goede doelen. Net als Sint Nicolaas afkomstig uit Spanje en dit jaar voor het eerst in Nederland geïntroduceerd in Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden . Omdat mensen volgens de initiatiefnemers willen deelnemen aan iets dat groter is dan zijzelf, iets dat betekenis geeft en de gemeenschapszin bevordert. En zo is het.

Er is zelfs een beginnende traditie van Giving Tuesday

Maar laten we dan de zondag zeker niet overslaan. Zin op Zondag! Kerken zijn ’s morgens het hele jaar in heel het land geopend. Ook onze Arminiuskerk in hartje Rotterdam. Met daarnaast een regelmatige, maandelijkse openstelling  op de zondagmiddag met kaarslicht, stilte, mooie muziek en gelegenheid tot gesprek. Een vesper toe.

Ik wil niemand haar of zijn koopzondag afpakken. Maar je hebt als mens ook wel eens zin in iets anders. Zin op Zondag. Zouden we er, bij weer een nieuwe klimaattop in Madrid, ook eens een autoloze zondag van kunnen maken? Goed voor de duurzaamheid van natuur én ons eigen lichaam. Lekker met het openbaar vervoer of op de fiets naar het centrum. Alle beetjes helpen. En als we de SUV een dagje thuis laten komen we minder in de verleiding om ook op deze zondag weer groots aan het inkopen te slaan.

Dat hadden we trouwens al op Black Friday gedaan. Hebben we des te meer tijd om een levensbeschouwelijke instelling te bezoeken en stilte te ervaren. Te onthaasten, te ontmoeten en samen van gedachten te wisselen over wat ons leven betekenis geeft.

Gerelateerd