3 januari 2021

Met een knal het nieuwe jaar in

Geschreven door Tjaard Barnard

Vaak leidt het lezen van kranten of nieuwsberichten op internet tot somberheid. Treurige berichten worden nog treuriger doordat mensen elkaar graag de maat nemen. En natuurlijk: de wereld zit vol met dingen die niet moeten gebeuren. Van kleine onbenullige dingen waaraan je je zou kunnen ergeren tot grote dingen die tot drama’s leiden.
Jammer is dat kleine dingen tegenwoordig vaak tot een drama worden gemaakt. Foutjes die bijvoorbeeld door bekende Nederlanders worden gemaakt, worden veel steviger aangerekend dan misschien wel nodig is. Te vaak vergeten mensen, voor mijn gevoel, in de spiegel te kijken. Wie eerlijk naar zichzelf kijkt, ziet ook dat er dingen misgegaan zijn. Wat mij betreft is de spiegel de beste vindplaats voor mildheid.



Als ik eens goed naar mijzelf heb gekeken, kan ik weer veel meer hebben van anderen.

Op oudejaarsavond leek het alsof een hotel in Joure beschoten was. Voor een aanslag werd gevreesd. Een enorme knal en alle ramen van het hotel lagen eruit. Enorme glasschade, maar gelukkig geen slachtoffers. Kort daarna bleek het om een enorme onhandigheid van een aantal twintigers te gaan die met carbid wilden schieten. Niet met de traditionele melkbus, maar met een enorm kanon. Het zou gaan om een giertank.

Op het internet laat een filmpje zien wat er gebeurd is. Kijk vanaf 0’20. Het is alsof je kijkt naar Pietje Bell of Dick Trom (jonge lezers roepen nu: OK boomer!). Jonge mensen die met enorm plezier iets ontzettend onhandigs doen. Niet slecht bedoeld, maar wel met veel schade. De ‘daders’ hebben zichzelf snel bij de politie gemeld. Het ‘kanon’ zal vernietigd worden. Ze willen de schade betalen.

 

 



Ik werd helemaal blij toen ik zag dat er spontaan een inzamelingactie is gestart om geld bij elkaar te brengen, zodat de jongelui de schade kunnen vergoeden. Onder het motto: ‘allemaal jong geweest’ brengen mensen geld bij elkaar. De bijschriften maken mij vrolijk.


‘Met deze donatie koop ik misschien een heel klein beetje het schuldgevoel af over wat ik allemaal opgeblazen heb in mijn jeugd.’


‘Opsporing Verzocht niet nodig. Dit zijn personen met karakter!’
‘Jongens, kan gebeuren! Top dat jullie jezelf melden.’
‘Onwijs! wat hebben wij kunnen genieten van jullie met tranen in de ogen! Wil je later herinneringen moet je ze nu maken. Succes met opknappen mannen!!!’
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje! Had een actie van mezelf kunnen zijn’

Wat mij betreft, is dit een geweldige inspiratiebron. Mensen zijn vaak van harte bereid iets voor elkaar te doen. Fouten maken, doet iedereen. Het gaat erom of je je verantwoording durft te nemen. Of je sorry durft te zeggen. En als dat gebeurt, is er vaak veel begrip. Wat zou het toch mooi zijn als we dat vaker zouden zien en ook aan elkaar vertellen. Wie op een kerkelijke website graag een verbinding met de Bijbel ziet: is dit niet wat er wordt bedoeld met het verhaal van de overspelige vrouw?

 

2De volgende ochtend vroeg ging Jezus weer naar de tempel. Het hele volk kwam naar hem toe. Jezus ging zitten, en gaf uitleg over God. 3Toen brachten de wetsleraren en de farizeeën een vrouw bij Jezus. Ze had met een andere man geslapen, en dat was ontdekt. De wetsleraren en de farizeeën zetten de vrouw in het midden neer. 4Ze zeiden tegen Jezus: ‘Meester, deze vrouw heeft met een andere man geslapen, en dat is ontdekt. 5Volgens de wet van Mozes moet zo’n vrouw gedood worden. Wat is uw oordeel?’ 6De wetsleraren en de farizeeën hoopten dat Jezus iets strafbaars zou zeggen. Want dan konden ze hem aanklagen. Maar Jezus boog zich voorover en schreef met zijn vinger in het zand.
7De wetsleraren en de farizeeën bleven hun vraag herhalen. Toen keek Jezus op en zei: ‘Wie van jullie heeft nooit iets verkeerds gedaan? Die moet als eerste een steen naar de vrouw gooien.’ 8Daarna boog Jezus zich opnieuw voorover en schreef weer met zijn vinger in het zand.
9Toen liepen de mensen één voor één weg, de leiders van het volk het eerst. Jezus bleef alleen achter met de vrouw die bij hem gebracht was. 10Hij kwam overeind en zei tegen haar: ‘Waar is iedereen gebleven? Heeft niemand je veroordeeld?’ 11De vrouw zei: ‘Nee, Heer, niemand.’ Toen zei Jezus: ‘Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis, en doe vanaf nu geen verkeerde dingen meer.’

(Johannes 8: 2-11)


Gerelateerd