23 april 2020

Pastoraat in tijden van pest ….

Simon Episcopius (1583-1643) was hoogleraar van het Seminarium der Remonstranten te Amsterdam, van 1634 tot aan zijn dood. Veel van zijn collegemateriaal is bewaard gebleven en na zijn overlijden uitgegeven door zijn opvolger, Stephanus Curcellaeus. Daaronder bevindt zich ook zijn ‘Antwoord op 64 theologische vragen’, kwesties die tijdens zijn lessen door studenten werden aangedragen en door hem met meer of mindere uitgebreidheid behandeld.

Moet een predikant pestlijders een pastoraal bezoek brengen….

De 49ste vraag betreft de kwestie of predikanten (in het origineel consequent pastores, ‘herders’ genoemd) de taak hebben mensen die aan de pest lijden (een tijdens zijn leven regelmatig terugkerend fenomeen) te bezoeken om hen te troosten en voor hen te bidden.

Het antwoord is, algemeen gesproken, neen—tenzij predikanten vóór een pestuitbraak hun werk niet naar behoren hebben uitgevoerd en zodoende hun schapen niet gedurig hebben gewaarschuwd tegen een zondig en liederlijk leven.

De hier te lezen vertaling, door Johannes Magliano-Tromp gemaakt in april van het Coronajaar 2020, is uit ‘Magistri Simonis Episcopii Responsio ad quaestiones theologicas LXIV,’ in S. Curcellaeus(ed.), Magistri Simonis Episcopii Opera theologica, tweede editie, Den Haag 1678, pp. 50-51.

Johannes Magliano-Tromp is als remonstrants predikant werkzaam geweest in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Daarna is hij gaan werken bij de Universiteit Leiden waar hij momenteel lid is van het faculteitsbestuur van de Faculteit Governance and Global Affairs/portefeuille onderwijs. Hij is tevens directeur van Leiden University Dual PhD Centre. In zijn ‘vrije tijd’ gaat hij als gastpredikant regelmatig voor bij remonstrantse gemeenten.

 

Gerelateerd