10 januari 2019

Je goed voelen door het goede te doen

Mensen hebben me vaak gevraagd wat de meest effectieve techniek is om hun leven te transformeren. Na jaren van onderzoek kan ik zeggen dat het beste antwoord is: wees wat vriendelijker.

– Aldous Huxley (2006), aan het eind van zijn leven.

De cynische, verveelde televisiepresentator Phil Connors (Bill Murray) krijgt in de filmkomedie Groundhog Day (1993) elke dag de gelegenheid om liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen en daardoor ook zelf gelukkiger te worden. Het duurt even voor hij dat door heeft.

In Groundhog Day valt veel te lachen, en veel te leren.

In de wereldreligies en aanverwante levensbeschouwingen is het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid jegens de medemens (en in sommige religies zelfs jegens alle voelende wezens) de belangrijkste kernwaarde. Vanuit de positieve psychologie gezien is deze vorm van vriendelijkheid een belangrijke kwaliteit die niet alleen de ander, maar  ook onszelf gelukkig(er) maakt. En hierbij gaat het dan niet zozeer om een latere beloning in het hiernamaals maar we worden er instant gelukkiger van! Veel gelukkiger dan van (overmatig) bezit, roem of status. Deze zaken brengen vaak alleen maar veel zorgen met zich mee.

U kent vast wel de bijbelse passage over de kameel die makkelijker door het oog van de naald gaat dan dat een rijke in de hemel komt. Het is wel belangrijk dat we die liefdevolle vriendelijkheid vanuit ons hart beoefenen, dus ‘om niet’ zoals het in de Bijbel genoemd wordt, anders werkt het eenvoudigweg niet (maar dat wist u vast allemaal al). Wanneer ons dat lukt hebben we echt een ‘hemelsleutel’ in handen. We hoeven het alleen maar uit te proberen en zoveel mogelijk vol te houden, wat steeds gemakkelijker zal gaan omdat de wereld, net als bij Phil (let op de naam),  met ons mee lijkt te veranderen.

In Groundhog Day, die op 22 januari 2019 in het filmcafé in de Remonstrantse Kerk vertoond zal worden, zien we de universele ontwikkelingsweg van de mens, die er met vallen en opstaan achter komt waar het werkelijk om gaat in het leven. Naarmate hij meer zielsbewust en daardoor liefdevoller wordt zien we ook hoe hij steeds meer de ‘diepte van de dag’ kan beleven; de aanvankelijke hel waarin hij leefde wordt voor hem een soort hemel omdat hij erachter komt dat het er niet zozeer om gaat dat de omstandigheden veranderen, maar dat hij zèlf verandert.

U bent van harte uitgenodigd voor dit filmcafé.

Amber de Rooij

Gerelateerd