28 oktober 2022

Hervormingsdag

Geschreven door Tjaard Barnard

Op zondag 30 oktober zal Hervormingsdag centraal staan in de dienst in de Remonstrantse Arminiuskerk. Wat betekent deze dag, waarop traditioneel herdacht wordt dat Luther zijn 95 stellingen spijkerde aan de deur van de kerk in Wittenberg? (Overigens laat historisch onderzoek zien, dat dit niet op die manier gebeurde…)

Maarten LutherVoor de satirische Kanaän Courant is dit een reden geweest om een test online te zetten. Zo kan de lezer zelf ontdekken of hij/zij wel reformatorisch genoeg is. (Een kleine kanttekening: de schrijvers suggereren dat deze test meet of je dichtbij Luther staat. Maar daar gaat het niet om. Beter zou zijn: dichtbij Calvijn of nog beter: dichtbij de Nadere Reformatie.)

Om de test wat toegankelijker te maken heb ik de tekst in Excelbestand gezet. De lezer hoeft slechts bij het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ een ‘1’ in te vullen. Hoe meer ‘ja’ hoe dichterbij de zwartekousen je komt. Hoe meer ‘nee’ hoe meer je in de buurt van de Remonstranten komt. (Kleine spoiler: uw voorganger van komende zondag had een derde van de vragen met ‘nee’ beantwoord en komt dus gevaarlijk dicht bij deze orthodoxe broeders.

Vul de test in en weet waar je staat!


Nu zonder gekkigheid: waar gaat het om komende zondag?

De preek zal uit drie delen bestaan.

1. Wat is Hervorming
2. Hervorming als vernieuwing
3. Vernieuwing als terugkeer naar het Evangelie.

De dienst begint om 10.30 uur.
Voorganger is dr. Tjaard Barnard
Organist is Jos van der Kooij.

Gerelateerd