7 februari 2017

Even voorstellen …

Geschreven door Tjaard Barnard

Even voorstellen: stagiair 2017Van 1 februari tot 1 juni 2017 loopt André Meiresonne stage bij onze gemeente. André (1955) is student aan de Vrije Universiteit. Hij volgt daar de Master Spiritual Care.

In mijn stage wil ik graag gesprekken voeren met gemeenteleden. Wat ik wil onderzoeken is hoe mensen de zin van hun leven beleven. Vragen als: Wat geeft uw leven zin? Hoe kijkt u naar de komende jaren, soms ook met uw levenseinde in zicht? Hoe kijkt u terug op uw leven? Wat heeft uw leven tot nu toe zin gegeven? En welke rol speelt het geloof daarbij, en mogelijk spirituele ervaringen? Op de universiteit noemen we dat existentiële vragen, ze raken aan de kern van ons bestaan. De inspiratie voor deze stage deed ik op tijdens de laatste levensfase van mijn vader. Hij kon heel duidelijk formuleren wat er voor hem werkelijk toe deed, en wat inmiddels minder relevant was.

Ik kom uit een gereformeerd gezin, maar van de kerk heb ik afscheid genomen toen ik op mijn achttiende ging studeren in Utrecht. Jarenlang heb ik niets met het geloof gedaan, mijn levensinstelling was een soort humanisme light. Rond mijn veertigste begon er toch wat te rommelen, het begin van een spirituele zoektocht.
Drie jaar geleden kwam ik in contact met de Remonstranten. Ik had behoefte aan geestelijk voedsel. Ik zag Tom Mikkers op tv. Zijn persoonlijke reactie, in het openbaar, op de ‘minder, minder’-uitspraken sprak me aan. Hij durfde zichzelf in de strijd te werpen. Ik ging eens kijken bij de Remonstranten in Den Haag. Het warme welkom trof me. Al snel werd ik vriend, en afgelopen Pinksteren heb ik belijdenis gedaan, samen met Carla, mijn verkering. Heel bijzonder, om je eigen geloofsbeleving te formuleren en uit te spreken. En ook heel bijzonder hoe wij samen werden begeleid door de Haagse predikanten, Marina Slootmans en Reinhold Philipp.

Ooit ben ik opgeleid als bestuursjurist, waar ik overigens niets mee heb gedaan. Ik kwam terecht in de communicatie en marketing, en heb voor grote en kleine organisaties gewerkt, nationaal en internationaal. Halverwege de veertig heb ik me gevestigd als zelfstandig trainer en coach, en mensen begeleid in de ontwikkeling van hun professionele leven. Nu, begin zestig, wil ik me graag concentreren op levensvragen. Wat doet er werkelijk toe in je leven, wat geeft jouw leven nou echt zin? Daarom heb ik eerst de pre-master Humanistiek behaald, en volg ik nu de master Spiritual Care.

In deze stage word ik begeleid door Tjaard Barnard. Ik ken hem van de cursus prekenkunde die hij organiseerde, toen nog als rector van het Remonstrants Seminarium. Dat heeft bij mij ook iets wakker gemaakt. De komende jaren wil ik nog graag werken in kerkelijk verband, in het pastoraal werk, wellicht ook als voorganger. Ja, hagenprediker, dat lijkt me wel wat!

Gerelateerd