15 mei 2017

Uitgevoerd Cantate J.S. Bach

Overdenkingen Bron: Wikipedia Uitgevoerd Cantate J.S. Bach

Op deze zondag voerde het Remonstrants Cantatekoor en -orkest o.l.v. Aart Bergwerff J.S. Bachs BWV 108 uit: Es ist euch gut, dass ich hingehe.

Doorgaans begint een cantate niet met een solo aria.Eerst komt een instrumentale inleiding, dan een koorstuk. Hier niet. Na de inleiding, begint Bach in medias res, midden in het verhaal. Hier klinkt de stem van Jezus, VOX CHRISTI, traditiegetrouw vertolkt door de bas. Wat hij zingt is hoogst merkwaardig, en, eerlijk gezegd, nogal vreemd:

Het is goed voor u dat ik wegga.
Es ist euch gut dass ich hingehe …

In zijn aria, kun je hem alvast op weg gaan. Let op de manier waarop hij het woord gehe zingt: je ziet hem al gaan. Maar dat zou je gezegd worden, door iemand waar je zielsveel van houdt en die zijn vertrek aankondigt! Het is goed voor u dat ik wegga! Dan geeft Jezus uitleg maar of de leerlingen daar iets mee kunnen …
Want als ik niet wegga, komt de Trooster niet tot u.Indien ik echter ga, zal ik hem tot u zenden. Probeert u zich even te verplaatsen in die leerlingen. Zou u dit kunnen begrijpen, zou u dit zonder protest aanvaarden?

Het beeld van Zadkine aan het Plein 1940-1945 staat symbool voor het bombardement dat op 14 mei 1940 de stad Rotterdam genadeloos heeft getroffen. We herdenken deze zondag ook het bombardement. Aan het einde van de kerkdienst klinkt het Kyrie uit The Armed Man: A Mass for Peace (2001) van Karl Jenkins (*1944)

Hier vindt u de overdenking.

Gerelateerd