24 april 2017

Als een mantel om mij heen geslagen

Als een mantel om mij heen geslagen, zo is mijn God, dicht Huub Oosterhuis. Een schitterend beeld, dat ik graag bij de voorbeden gebruik omdat het de warme, goddelijke bescherming uitdrukt. Vertaald in de menselijke wereld, zie ik een Italiaanse hulpverlener die een verkleumde vluchteling uit een zinkend bootje haalt en omringt met een thermische deken. Of een moeder die met haar lichaam haar baby beschermt tijdens een bombardement. Dat gevoel. En, misschien banaler: galante heer doet zijn jasje uit om die om de schouders van een van de kou rillende vrouw te draperen. Ze zijn er nog, allemaal: galante heren, Italiaanse hulpverleners en de Eeuwige zelf. De behoefte beschermd te worden, door een ander voor gevaar en kou beschut te worden: het is een oeroude behoefte die in religie en cultuur vaak wordt beantwoord door … vrouwelijke gestalten.

De overdenking leest u hier

Gerelateerd