16 februari 2021

Wij houden onze ogen gericht op de Eeuwige

Geschreven door kerkkantoor
Actueel Pixabay - Alexandra Koch Wij houden onze ogen gericht op de Eeuwige

Ds. Anna Hoekstra zou op zondag 21 februari als gastpredikant voorgaan in onze kerkdienst. Omdat tot 2 maart alle fysieke diensten zijn geannuleerd, moesten wij helaas ook haar preekbeurt afzeggen. Zij had daar natuurlijk begrip voor, maar vond het vooral jammer dat zij op de eerste zondag van de veertigdagentijd niet bij ons kon voorgaan. Ze stuurde ons in plaats daarvan heel veel sterkte en het goede in deze tijd en een inspirerende Bijbeltekst:

Wij houden onze ogen gericht op de Eeuwige (Psalm 25: 15)

Daarbij de tekst: ‘Onze ogen gericht houden op’ is zo prachtig verbeeld in de iconografie.

Daarbij voegde zij een foto van de icoon van de Heilige Nicolaas, beschermheilige van Rusland, Amsterdam, prostituees, zeevaarders en kinderen.

Op de icoon is te zien dat Nicolaas de opvarenden groet met de vredesgroet van Christus. De groene golven onder de boot verwijzen naar Psalm 23: 2, de grazige weiden.

Een van de opvarenden wijst naar Gods hand in de rechterbovenhoek. Ze moeten niet vertrouwen op de aardse geesten. Niet op de natuurkrachten, verbeeld door de beestjes op de gaffel van de boot en ook moeten ze niet vertrouwen op hun eigen natuurlijke, dierlijke gevoelens zoals angst, boosheid en hoogmoed etc.. Ze moeten vertrouwen op God!

Die inspiratie wilde zij ons meegeven.

 

 

  • Het gaat hier inderdaad over Sint Nicolaas die ons op 5 december bezoekt en o.a munten, kikkers en muizen van chocolade in de schoen van de kinderen doet. De chocolademunten vinden hun oorsprong in de legende van de arme koopman en zijn drie huwbare dochters. De kikkers en muizen maken waarschijnlijk onderdeel uit van onze kleine plagerijtjes tijdens het vieren van  5 december. U leest hier de mogelijke verklaring.

 

In de digitale kerkdienst op 21 februari gaan nu voor: dr. Tjaard Barnard en dr. Koen Holtzapffel

 

 

 

Gerelateerd