14 april 2020

Verbeter uw gevoel van welzijn!

Het inzetten van “sterke kanten” helpt tegen depressieve gevoelens.

Vaste bezoekers van de filmcafés in onze Gemeente zijn er inmiddels mee vertrouwd dat veel speelfilms dragers zijn van zogeheten positieve psychologiekwaliteiten, ook wel sterke kanten genoemd. Dit zijn kwaliteiten die de hoofdpersoon gedurende een crisis (en in een film is er vrijwel altijd sprake van een crisis) moet zien te behouden en/of te ontwikkelen. En nu zitten we zelf in een collectieve coronacrisis! Nu staan we zelf voor de uitdaging, waar mogelijk, onze  sterke kanten in te zetten of misschien wel nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen, waardoor we ons beter kunnen gaan  voelen en waar mogelijk ook als mens te groeien. Ik geef toe, ik vind het zelf ook een alles behalve gemakkelijke tijd! Ik merk echter dat, om me beter te voelen, het helpt om  zoveel mogelijk kwaliteiten proberen  in te zetten, bijvoorbeeld ‘s avonds in bed mijn (vele) zegeningen te tellen en doordat daar nu meer tijd voor is, nieuwe kennis op te doen of extra vriendelijk te zijn naar het personeel in de supermarkt.

Wat doet het inzetten van uw sterke kwaliteiten voor u:
  • geven energie
  • zijn op een gemakkelijke/natuurlijke manier in te zetten
  • behoren tot de kern van iemands identiteit
  • voelen authentiek aan (dit ben ik echt) wanneer ze ingezet worden
  • komen tot uitdrukking op verschillende levensgebieden
  • worden door familie en vrienden als kenmerkend beschouwd voor degene die ze inzet.
Sterke kwaliteiten, onderverdeeld in 6 deugden, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze uw welzijn kunnen vergroten:
  • Domein of deugd wijsheid: creatief zijn, nieuwsgierig zijn (in de goede in van het woord), een open houding hebben en dingen van alle kanten kunnen bekijken, leergierig zijn, perspectief zien en goed advies aan anderen kunnen geven.
  • Domein of deugd menselijkheid: liefde, vriendelijkheid en sociale intelligentie.
  • Domein of deugd moed: moedig zijn, volhardend zijn ondanks obstakels, integer zijn en verantwoordelijkheid nemen voor  het eigen gedrag, levendig en energiek/vitaal zijn.
  • Domein of deugd transcendentie: kunnen genieten van de mooie en bijzondere dingen van het leven,
  • dankbaar zijn, hoopvol zijn, humor hebben en spiritualiteit.
  • Deugd of domein zelfbeheersing: vergevingsgezind zijn, bescheiden zijn, voorzichtig zijn, zelfcontrole hebben over emoties en gedrag.
  • Deugd of domein rechtvaardigheid: rechtschapen zijn, eerlijk en fair zijn, leiderschapskwaliteiten hebben en anderen aanmoedigen.
Oefening:

De top 5 met betrekking tot bovengenoemde kwaliteiten bestaat uit hoop, liefde, dankbaarheid, nieuwsgierigheid en vitaliteit. Dat wil zeggen dat er een extra sterke samenhang bestaat tussen het inzetten ervan en een gevoel van welzijn. Stel uw eigen top 5 uit de 24 kwaliteiten samen en bekijk hoe u deze zoveel mogelijk  kunt toepassen in uw privéleven en (indien van toepassing) werk.

Als u vervolgens deze kwaliteiten inzet, zult u zich hopelijk beter gaan voelen in deze voor velen ongekend moeilijke tijd. Hier vindt u advies welke films u kunt kijken waarin bovengenoemde kwaliteiten aan de orde komen.

Dr. Amber de Rooij, psycholoog

Bron onder meer: Bannink, F. (2011). Positieve psychologie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe uitgevers.

Gerelateerd