17 maart 2020

Gemeente zijn in tijden van corona

Geschreven door Koen Holtzapffel

De premier heeft het volk toegesproken. Wie nog niet helemaal overtuigd was van de ernst van de situatie is dat nu wel. RTV Rijnmond vroeg me wat de coronacrisis nu betekent voor de kerken. Gefilmd werd in een lege grote zaal van de Arminiuskerk.

Bekijk hier de uitzending van RTV Rijnmond

Ik sprak over de heel verschillende reacties van kerkelijke zijde. Natuurlijk zijn er toch weer die het coronavirus zien als straf van God. Kort en goed: ik weet dat zulke opvattingen bestaan maar ze staan heel ver van me af. God is voor mij liefde, niet straf. Gods geest is een zachte kracht die met de zorghelden meestrijdt tegen de machten van het kwaad in een goede maar helaas onvolmaakte schepping.

God is voor mij liefde, niet straf

Ik zie ook oproepen om deze (veertigdagen)tijd te zien als tijd van bezinning op ons leven en samenleven. Mooi gedacht maar ik vrees dat veel mensen daar op dit moment absoluut niet aan toe zijn: druk in de weer met thuiszittende kinderen, angstig voor hun gezondheid en de hen normaal toekomende zorg.  Angstig ook voor verlies van inkomen. Kortom, het zal nog wel even duren voor we aan bezinning toekomen en kansen zien in de crisis.

Ten slotte zie ik de roep om betrokkenheid op elkaar. Die oproep van het kabinet (let een beetje op elkaar), door velen overgenomen, lijkt me nu van het grootste belang. Het Rode Kruis opent een noodnummer voor een luisterend oor en praktische hulp. Juist op dat gebied kunnen ook geloofsgemeenschappen van grote betekenis zijn.

Natuurlijk blijft het lastig om als kerken in tijden van crisis niet werkelijk bij elkaar te mogen komen.  Geen kerkdiensten, geen gesprekskringen, geen huisbezoeken. Terwijl daaraan juist zoveel behoefte bestaat. Maar zie, na een paar dagen van rouwen om wat niet meer kan, komen er nieuwe creatieve initiatieven.

Door crisis nieuwe creatieve initiatieven

De kerkdienst via het landelijke YouTube kanaal bijvoorbeeld. Prachtig. Een luisterend oor voor een gemeentelid, een kaartje, een praktische boodschap. Het is een uitdaging om gemeenschap nu op nieuwe creatieve wijze vorm te geven. In tijden van corona. Zo krijgt Gods liefde op nieuwe wijze een gezicht.

O ja, de journalist van RTV Rijnmond vroeg nog welk bijbelverhaal me als eerste te binnen schoot in deze tijd. Net terug uit Israël moest ik onmiddellijk denken aan de storm op het meer van Tiberias, de leerlingen doodsbenauwd en Jezus die rust uitstraalt en vertrouwen geeft. Angst is een logische reactie in tijden van onzekerheid maar kan niet ons enige antwoord zijn. Elkaar bijstaan, vertrouwen putten uit traditie, ritueel, gebed en alternatieve vormen van samen zijn, ze zijn allemaal belangrijk. In regelmatige blogs zullen Tjaard Barnard en ikzelf ook via deze weg pogen u wat moed, houvast en inspiratie te
geven. Gevoel van verbondenheid. En wellicht wat tips voor thuis, zoals het aansteken van een kaars.

Graag geef ik tot slot een van de vele initiatieven vanuit de kerken door, in dit geval van onze genabuurde Rotterdamse Paradijskerk. Klokken van hoop, juist omdat de kerkzaal nog leeg blijft de komende tijd.

 

Koen Holtzapffel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd