5 oktober 2017

Er zij licht!

Nu besef ik pas hoe lastig de vierde scheppingsdag moet zijn geweest! Chapeau, God, meteen raak. Er zij licht … en er was licht.
Nou, hier niet! Boven mijn bed hangt een leesspot. Heel nuttig voor de verpleegsters om goed te kunnen prikken en voor de patienten om ’s nachts te lezen als ze niet kunnen slapen. Tenminste: als het licht het doet.
Dat van mij schijnt al maanden aftands te zijn en het dan wel en dan niet te doen. Reuze onhandig en voor iedereen frustrerend.

Maar een slimme meid is op alles voorbereid en de zusters hebben allerlei technieken ontwikkeld om het euvel te verhelpen.
Truc 1: je verkoopt het ding een oplawaai. Dat werkt een van de drie keren.
Truc 2: je schroef het dopje er af en friemelt aan het ledlampje. Dat werkt soms, maar heel kort.
Truc 3: je heft je handen omhoog en zegt: Ik ga voor de zoveelste keer de technische dienst bellen.

Het is twee uur ‘s- nachts, ik ben klaar wakker en ik wil lezen. Zonder licht valt dat niet mee. Maar niet getreurd! De nachtzuster heeft een geweldige fantasie. Ze verlaat de kamer, loopt naar de fietsenstalling en komt terug met een mini fietslampje van 15 centimeter.
Dan zeg je: er zij licht … .
En er is licht!
Ik keer terug naar mijn jeugd. Op kamp stiekem onder je slaapzak Karl May lezen met een zaklantaarn. Nu herlees ik Hemingway.
L’ histoire se répète.

Wees gerust: de volgende dag loste de technische dienst het euvel op.
Had de Schepper ook en technische dienst eigenlijk?

Christiane Berkvens-Stevelinck
Remonstrants predikant Rotterdam
tijdelijk in het UMC

Gerelateerd