19 oktober 2020

De kerk is fantastisch

Geschreven door Tjaard Barnard

Het is een merkwaardige titel, die Rik Torfs voor zijn net verschenen boek heeft gekozen. Wie aan kerk denkt, zal niet snel zo’n uitbundig woord in de mond nemen. Met de kerk is toch van alles mis? Op zijn minst denk je aan alle verhalen van seksueel misbruik door ambtsdragers. En verder staat de kerk voor hypocrisie. Op zondagmorgen met je donkere pak op de eerste rij zitten en door de week alles doen wat God en mensen verboden hebben!

Torfs is een Vlaamse kerkjurist, universitair bestuurder, politicus, kortom: bekende Vlaming, die een heel andere insteek heeft. In alle eerlijkheid geeft hij toe wat er mis is met de kerk. Maar dat weerhoudt hem niet om een soort liefdesbetuiging te schrijven aan de kerk. Bij alles wat er mis is, is de kerk bovenal een plek om thuis te komen, om je vrij te voelen en om tot rust te komen. Dat begint voor Torfs al met de rust van het gebouw. Gewoon door er te zijn opent zich al een andere dimensie voor je. Of je er nu in gelooft of niet. Dat geldt ook voor de kerkdiensten. Wat je ervan meeneemt, dat is helemaal niet relevant. Je hebt er wat aan, als je er bent. Het ene moment wat meer, het andere wat minder.

Torfs heeft een aanstekelijke manier van schrijven. Hij relativeert regelmatig. Humor heeft een grote rol in het boek. Tegenover alle dogmatische zekerheid (en stijfkoppigheid) plaatst hij een optimistische, vrolijke visie. Natuurlijk zijn er rotte elementen in de kerk, maar juist daardoor kan deze groeien en beter worden. Het is de humus waar alles op groeit!

De auteur schetst de kerk zoals die ook kan zijn: genereus en open. Ruimte voor twijfel en ongeloof. Alle scherpslijperij kan er uit en dan houd je een plek over waar mensen tot hun recht komen. Een opbeurend boek om bij al het getob eens te lezen.

Gerelateerd