8 januari 2019

De bezieling van Sjaan & Wanda

Geschreven door Tjaard Barnard

In elk nummer van ons kerkBLAD vertellen leden van de Remonstrantse gemeente Rotterdam over hun bezieling. Dit keer Wanda Hoen (74) en Sjaan Hoen-den Boer (69), een bijzonder stel dat zich van meet af aan thuis voelde in onze kerk.

Sjaan: We kennen elkaar al 47 jaar. We ontmoetten elkaar door de vuilniswagen waar Wanda op reed. Toen ik even pauzeerde op mijn werk, kwam ik Wanda (toen nog Wander) tegen op straat. Zo is het begonnen. We hebben een zoon gekregen. Na wat omzwervingen wonen we nu in Prinsenland.

Vrouwenkleren

Wanda: Op een gegeven moment, bij een verkleedpartijtje, voelde ik me opeens zo goed in vrouwenkleren, dat ik vanaf die tijd steeds meer ben gaan dragen. Tot het moment waarop ik besloot: zo wil ik verder. Dit ben ik.

Sjaan: Voor mij was het wel even gek. Maar toen duidelijk werd dat het voor Wanda zo goed voelde, ben ik er helemaal in meegegaan. Natuurlijk vonden omstanders het wel vreemd.

Zegening

Wanda: In de Immanuelkerk, hier in de buurt, waar we zaten, werd er gek tegen ons aangekeken. We hoorden voor het eerst van de remonstranten via Roelof van Dijk. Hij is de pastoraal werker die ons huwelijk –veertig jaar nadat we al getrouwd waren– opnieuw heeft gezegend. In onze oude kerk kon het niet. We wilden na alle veranderingen in ons bestaan onze beloften aan elkaar vernieuwen! Bij Roelof kon het wel. Hij maakte er een mooie dienst van. Bij dat feest werd een mooi lied gezongen:

Wan heeft al jaren het idee om vrouw te willen zijn

Maar ja, dat kostte heel veel tijd […]

Toen uiteindelijk de beslissing viel

Heeft hij gedacht , ik ga ervoor,

je moet doen waar je voor staat.

Sjaan: We zijn voor het eerst in de kerk gekomen toen we een folder in de bus kregen. Het was reclame voor de Kerkennacht. Ds. Gremdaat trad op in de kerk. We zijn die avond gekomen en nooit meer weggegaan. Vanaf het allereerste begin voelden we ons hier geaccepteerd. Niemand meer die je nakeek. We voelen ons thuis. Wanda heeft direct meegeholpen met de Roze Vieringen die hier door ds. Holtzapffel worden gehouden. Bijzonder hoe in die diensten al die kaarsen worden aangestoken.

Sjaan, bij de beginselverklaring van de remonstranten: Ik heb vorig jaar belijdenis gedaan. Het een vrije kerk waar iedereen binnen kan huppelen!

Gerelateerd