31 mei 2020

Remonstrantse diensten met Pinksteren

Geschreven door Tjaard Barnard

Sinds het begin van de Corona crisis maakt de Remonstrantse Broederschap landelijk een kerkdienst die aan alle Remonstranten wordt aangeboden. Tegelijkertijd zijn er altijd gemeenten en predikanten die hun eigen diensten hebben gemaakt. Met Pinksteren lijkt de veelstemmigheid van de Geest groter dan ooit. Hieronder volgt een overzicht van een aantal diensten die ik van te voren kon beluisteren. Kerkdiensten waarin de klassieke vormen van een protestantse dienst heel herkenbaar zijn. Maar ook vieringen en bijeenkomsten die een heel ander karakter hebben. Er wordt gelezen uit de Bijbel (in tal van vertalingen), er wordt gezongen, er wordt gepreekt. Allerlei smaken zijn vindbaar. Hopelijk treft u iets aan dat u wat zegt, dat u in beweging zet, waarin de grote daden Gods voor u gaan leven. Een kleine leeswijzer: de volgorde hier is bepaald door de mate waarin u een klassieke kerkdienst kunt verwachten.

 

De door de landelijke Remonstrantse Broederschap aangeboden viering vindt u onderaan.

 

Gouda


Wie afstemt op het YouTube kanaal van de Federatie van vrijzinnig protestanten, doopsgezinden en remonstranten in Gouda, komt terecht in een klassieke vrijzinnige dienst. Hier is niet gepoogd om allerlei veranderingen en vernieuwingen door de te voeren. What You See Is What You Get. Het verhaal moet het doen. Het verhaal doet het ook! Ds. Kim Magnee-de Berg combineert poëzie en bijbelverhaal tot een vroom en erudiet vertoog dat geactualiseerd wordt en binnenkomt.

Utrecht

Vanuit de Geertekerk komen de predikanten ds. Marthe de Vries, ds. Alleke Wieringa en ds. Florus Kruyne naar ons toe. Veel gemeenteleden zingen op een bijzondere manier mee. In een samenspraak vertellen de predikanten over prachtige gebrandschilderde ramen die in deze kerk aanwezig zijn. Er is het Mozesraam, waarop Mozes is afgebeeld met de stenen tafelen met de Wet. Alleke Wieringa ligt het toe. Er is een Pinksterraam, waarop het verhaal van Pinksteren is afgebeeld. Florus Kruyne leest Handelingen 2 en vertelt gevoelig over het raam. Marthe de Vries vertelt over de Geest, over de inspiratie tot het goede die alle mensen hebben. Geen sombere verhalen over dat mensen niet in staat zouden zijn tot het goede. De Geest inspireert en mensen stijgen boven zichzelf uit en het goede vindt zijn weg. Zo is het ook in tijden van Corona.

Groningen


Vanuit Groningen klinkt de kerkdienst waarin ds. Lense Lijzen voorgaat. De dienst is klassiek. Aan de hand van Tomas Halik legt hij het Pinksterverhaal uit. Mooie muziek klinkt op orgel, piano en hobo. Een klassieke, rustige dienst.

Twente


In Hengelo staat ds. Kirsten Slettenaar op de kansel. Bij haar klinkt het Pinksterverhaal niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Twents en in het Fries. De dienst is klassiek. Opvallend is de betrokkenheid van gemeenteleden en de betrokkenheid bij de geloofsgemeenschap. Dat blijkt uit de verhalen bij de bloemen en de manier waarop de gebeden plaatsvinden.

Sommelsdijk


Vanuit Flakkee komt een podcast op ons af. André Meiresonne, die de afgelopen maanden de predikant Jan Klijnsma vervangen heeft, rond een cyclus af die met Pasen begonnen is. Prachtig zingt hier Chloë de Waal, begeleid door haar moeder en later ook haar broer. Hoe kan de Geest niet vaardig over je worden, wanneer het lied klinkt: Kommt, Seelen, dieser Tag? Lekker direct klinkt de Bijbel in Gewone Taal. André Meiresonne vertelt over een school in Gennep waarop in grote letters staat: IK BEN ER. Belangrijke vraag is: waar zijn wij? Met Pinksteren wordt vaak amechtig gezocht naar de Heilige Geest. Maar zou die eigenlijk niet al om ons heen zijn? Het is aan ons om dat te leven. De podcast wordt afgerond doordat Jan Klijnsma, die uit ziekteverlof terugkomt en nu voorgaat in gebed.


Schoonhoven


Als altijd is er weer een bijzondere bijdrage uit Schoonhoven, waar dr. Martijn Junte voorganger is. Hij is voorganger, cameraman en ook verantwoordelijk voor de techniek. Al in de eerste woorden die hij uitspreekt, blijkt hij zichzelf weldadig te kunnen relativeren. Prachtig muziek wordt hier gezongen door twee dames. De liturgische teksten zijn interessante varianten op de gebruikelijke woorden en zullen hoorders te denken geven. Dat geldt ook voor de preek, waarin Junte vergelijkingen tussen Pinksteren en het verhaal van de torenbouw in Babel geeft. Junte schuwt grote woorden en gedachten niet. De torenbouw is een teken van fallisch geweld, dat door de vrouwelijke godheid ongedaan wordt gemaakt.

Hoorn

 
Deze week maakt Jan Berkvens een fraaie podcast uit de kerk in Hoorn. Hij vertelt over het pinksterverhaal uit Handelingen 2, maar legt een verbinding met hoe mensen nu aangeraakt worden. Tussen prachtige muziek door klinken stemmen die vertellen over wat Pinksteren voor hen betekent. Koester datgene waarop je aangesproken wordt.

Podcast uit Schiedam


Een bijzondere vermelding verdient de podcast vanuit de Vrijzinnigen (voorheen NPB) in Schiedam. Hier gaat ds. Ivo de Jong voor, die niet alleen laat zien prachtig fluit te spelen, maar ook op een heel informele manier een hele rij van getuigenissen van leden uit zijn geloofsgemeenschap met elkaar weet te verbinden. Het is de meest informele bijdrage aan dit geheel. De dominiee verschijnt niet in toga, niet in een keurig pak. Geen jasje. Hij draagt een fraaie korte broek en is, zoals we bij hem kunnen verwachten, helemaal zichzelf. Laten we het zo zeggen: de Geest hoeft zich nergens beklemd te voelen. En die inspiratie merk je.

Ochtendgebed op de Hoorneboeg, landelijke Broederschap
Tot het laatst in dit blog is deze bijeenkomst bewaard.

Midden in de nacht zijn de seminariumhoogleraar, een paar kinderen en wat seminaristen samengekomen op het voormalige Remonstrantse Conferentiecentrum bij Hilversum. Tot een paar jaar geleden was dit een bijzondere plek voor Remonstranten. Nu is het verkocht en wordt het uitgebaat door commerciële partijen, die toch nog geïnspireerd zijn door de oorspronkelijke bestemming van het landgoed. 
Het vuur gaat branden, dansers verbeelden de schepping en studenten delen hun ervaringen van de afgelopen weken. Aan de hand van Paul Celan en Hannah Arendt spreekt Christa Anbeek in een kring. Tenslotte voert de dansgroep The Dutch Don’t Dance Division een bijzondere choreografie uit. Wie op zoek is naar een traditionele dienst, klikt liever hierboven. Wie wat anders wil, komt hier vast aan haar of zijn trekken.

Gerelateerd