10 augustus 2020

Onzekere tijden

Geschreven door Tjaard Barnard

Dat we in onzekere tijden leven, dat hoef ik u niet te vertellen. Is er nu het begin van een tweede golf of valt het nog mee? Hoe moet het met de vakantie, nu steeds meer gebieden oranje kleuren. Tot aan onze stad toe. Zelf merkte ik dat, toen ik een paar weken geleden besloot om me toch maar eens te laten testen. Ziek was ik niet. Onder normale omstandigheden was ik gewoon, vrolijk, doorgegaan. Maar hoe doe je dat nu, als je je een beetje verkouden voelt, je wat hoest en je misschien ook wel wat verhoging hebt. Allemaal symptomen die we allemaal heel vaak hebben. Zoals collega Koen Holtzapffel het zei: bij het eerste niesje vraag je je af of het goed zit…

In de ‘vakliteratuur’ van predikanten wordt soms gesproken over het gezond makend aspect van de ‘houten broek’, de kansel. Hier ziet u een boek met klassieke domineesanekdotes, waarin de ervaring van predikanten beschreven wordt dat je je op de kansel vaak direct een stuk beter voelt.

Maar flink zijn en doorgaan, wat toch nogal bij de cultuur hoort, wordt nu ontmoedigd. Meld je voor een test en blijf thuis! Dat is het huidige motto. Onze voorzitter, Jethro Zevenbergen, heeft op een voorbeeldige manier de dienst van me overgenomen. Gelukkig was de tekst al klaar. Hij zei: geen risico nemen. Sterker nog: laten we maar tonen dat we onze verantwoordelijkheid nemen!

Daarna merkte ik hoe we als Gemeente met elkaar meeleven. Veel appjes en mailtjes met de vraag hoe het met me ging. Een ritje langs de teststraat (in Arnhem, dichterbij zou veel langer duren), een klein onderzoek dat aanvoelt of ze met het wattenstaafje de binnenkant van je achterhoofd willen aanraken en vooral veel geduld, leerde me dat ik geen corona had. Maar dan ben je wel een halve week verder. En je schept veel onrust. De week daarvoor was ik net weer voorzichtig met wat huisbezoeken begonnen. Terecht maakten mensen zich zorgen. Als hij het heeft, heb ik het misschien ook wel gekregen…

Daarom heb ik inmiddels besloten, toch nog extra voorzichtig te blijven met huisbezoeken. Na mijn vakantie denk ik er weer eens over. Nu maar even niet. Gelukkig hebben we allemaal digitale vormen van kerk zijn ontwikkeld. Bellen, zoomen, mailen en appen, we vullen er hele dagen mee. Maar wat zullen we blij zijn als het over is. Als die onzekerheid voorbij is en we weer normaal kunnen doen!

Gerelateerd