22 september 2019

Nieuwe organist

Geschreven door Tjaard Barnard

De Kerkenraad heeft Jos van der Kooy benoemd als organist van de Remonstrantse Gemeente Rotterdam. Op 1 januari 2020 zal hij bij ons beginnen. Op dit moment is Van der Kooy organist van de Westerkerk in Amsterdam.

Met de beide predikanten, dr. Tjaard Barnard en dr. Koen Holtzapffel, gaat hij vorm geven aan de zondagochtenddiensten in de Arminiuskerk aan de Westersingel, in het hart van Rotterdam. Op weekdagen zal hij actief zijn in bijeenkomsten rond het kerklied. Hij gaat frequent concerteren op het monumentale Steenkuyl orgel (1898).

Curriculum vitae

Jos van der Kooy (Rotterdam, 1951) is meer dan een halve eeuw actief in het Nederlandse en internationale muziekleven. De omvang en veelzijdigheid van zijn repertoire is legendarisch. Zijn manier van spelen staat bekend als gedreven, dynamisch en emotioneel.

Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam legde Piet Kee de basis voor zijn lange carrière. In de jaren tussen 1977 en 1981 won hij prestigieuze nationale en internationale improvisatieprijzen bij concoursen in Bolsward, Haarlem en St. Albans (UK). In 1981 voltooide hij zijn studie met het behalen van de Prix d’ Excellence voor orgel en improvisatie. Aanvullende lessen kreeg hij van onder andere Hans Haselböck, Cor Kee, Ewald Kooiman, Daniel Roth en Charles de Wolff.

Sinds 1981 is hij cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam. Van alle organisten die daar de afgelopen eeuwen gespeeld hebben is hij het langst in die functie werkzaam. Van 1990 tot 2017 was hij stadorganist van Haarlem. Hij bespeelde daar het wereldberoemde Müllerorgel in de Grote-of Sint Bavokerk en het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Voor zijn werk in Haarlem ontving hij de Zilveren Legpenning van de Vereniging Haerlem (2015) en de Zilveren Stadspenning van de Gemeente Haarlem (2017).
Sinds 2007 is hij organist van de Raad van State te ’s-Gravenhage.

Jos van der Kooy is hoofdvakdocent voor orgel, improvisatie en practicum musicae aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage en aan de Universiteit Leiden.

Tweemaal, in 1989 en in 2000, werd hij onderscheiden door de Société Académique ´Arts, Sciences, Lettres´ te Parijs wegens zijn verdiensten voor Franse muziek. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
informatie: www.josvanderkooy.com.

 

Gerelateerd