22 april 2020

Lang leve de segmentatie!

Geschreven door Koen Holtzapffel

Naast virologen zijn ook psychologen in deze crisistijd veel aan het woord. Met tips om deze tijd zonder al te veel geestelijke kleerscheuren door te komen.
 Eén tip: af en toe loskomen van dat schermpje van de smartphone. Ontschermen dus. De smartphone liet werk en privé al steeds meer door elkaar lopen en met het massale thuiswerken is dat alleen nog maar versterkt. In psychologische termen: we zijn aan het integreren in plaats van segmenteren. Onze activiteiten gaan steeds meer door elkaar heen lopen in plaats van de boel een beetje netjes uit elkaar te houden. Dat zou allemaal niet zo erg zijn, ware het niet dat dat integreren ten koste gaat van de broodnodige hersteltijd tussen activiteiten in. En dat leidt weer tot verhoogde kans op een burn-out…

We moeten ombuigen van integreren naar segmenteren.

Laat godsdienst daarbij nu net behulpzaam kunnen zijn! Denk eens aan het scheppingsverhaal. God scheidde hemel van aarde, licht van duisternis en goed van kwaad. En zag dat dat heilzaam was voor de mens.

Denk ook aan de beroemde vraag van het Joodse kind op de Sederavond van het Paasfeest: Waarom is deze avond anders dan alle andere? Godsdienst wordt geassocieerd met heilig, heiliging en daarin zit ook dat apart stellen en bijzonder maken.

Sabbat ten slotte is een dag van rust, een dag van weten van ophouden en dat ook daadwerkelijk doen. Uit die sabbat is onze zondag als aparte dag in de week mede voort gekomen. Door sommigen is dat loodzwaar uitgelegd: zondagsheiliging als absolute zondagsrust. Niets mag en alles moet, vooral ter kerke gaan.

… niets moet, niksen mag…

Zo hoeft het nu ook weer niet, maar dat er bijzondere dagen zijn die apart staan van alle andere dagen, dat is een belangrijke waarheid waar godsdienst weet van heeft. Ze vervult daarmee een diepe behoefte van mensen en is ook psychisch van belang. Godsdienst draagt bij aan een gezonde en zinvolle manier van segmenteren. Juist ook in een tijd dat, als we niet oppassen, alle dagen op elkaar beginnen te lijken.

Mijn tip is dan ook de volgende: houd de zondag een beetje apart. Ontbijt op andere wijze dan de rest van de week, maak een wat ander fietstochtje, luister naar de muziek waar je anders niet naar luistert en… kijk naar de prachtige landelijke remonstrantse dienst via het remonstrantse youtube kanaal.

Heus, het is inspirerend en helpt geestelijk gezond te blijven.

Meestal roep ik: lang leve de integratie, vandaag roep ik: lang leve de segmentatie!

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd