4 juni 2018

Kracht om te twijfelen

Geschreven door kerkkantoor
Actueel Foto: NNT, Noord Nederlands Toneel Kracht om te twijfelen

Zondag 3 juni was de preekstoel van de Remonstranten voor Jan Berkvens. Hij had oefendienst als voorganger. 

Het was een buitengewone dienst. Met een bijzondere preek met muzikale intermezzo’s. De preek was naar aanleiding van Genesis 22: 1-13, waarin God Abraham vraagt zijn zoon Isaak te offeren. Abraham volgt dit gehoorzaam op en laat hiermee zijn onvoorwaardelijke vertrouwen in God zien.

Of faalt hij juist omdat hij niet in opstand komt (zie theaterstuk Salam). Moet je juist de kracht hebben om te twijfelen en het goede te doen, altijd vraagtekens zetten? Laat je je niet te snel meeslepen in de stroming? Gaat dat niet ten koste van compassie en solidariteit?

Waarom vindt de samenleving een jongeman zonder papieren uit Mali pas de moeite waard als hij – met gevaar voor eigen leven – een vierjarig kind dat vierhoog bungelt aan een balkonhek redt (laatst, in Parijs)?

Met andere woorden hoe kijken we tegen anderen aan? Voor het stellen van vragen is vertrouwen nodig. In jezelf, in elkaar, in God.

Dank Jan voor je woorden.

Jan had ik ontmoet in Libanon waar hij werkte als onderwijsdeskundige. We hebben toen uitgebreid gesproken over de situatie van de Syrische kinderen in Libanon en ook over zijn moeder, dominee Christiane Berkvens. Zij is inmiddels overleden. In de laatste tijd voor haar sterven onderhielden moeder en zoon een blog. Hier is zo’n stukje.

Ik denk dat Jan zijn weg heeft gevonden. Een oprecht en bescheiden mens met een boodschap.

Ineke Palm

Gerelateerd