14 mei 2020

Improvisaties

Geschreven door Tjaard Barnard

Nog voordat Jos van der Kooy (1951) organist in Rotterdam werd, was zijn roem hem al vooruitgesneld. Naast allerlei goede dingen werd vooral gesproken over zijn improvisaties. Die waren niet alleen prachtig en to-the-point, maar ze zaten ook vol met grollen en grappen. In de Westerkerk zouden mensen gespitst hebben geluisterd om er alles uit te halen wat erin zat. Naast de serieuze elementen voegt Jos regelmatig kinderliedjes of anderszins vrolijke deuntjes toe.  Bij een van de zondagmiddagconcerten in de Arminiuskerk improviseerde Jos over het thema: ‘drie kleine kleutertjes die zaten op het hek’. Het werd een vrolijke middag. Toen zijn benoeming in Rotterdam wereldnieuws was en de media haalde, improviseerde hij op het Rotterdamse orgel op een melodie die alle Rotterdammers vertrouwen gaf in zijn benoeming. Zie het bericht op TV Rijnmond, improvisatie vanaf 1’07.

Improvisatieconcert

Nadat de Coronacrisis net begonnen was, kwam Jos met het idee om een concert op te nemen met allemaal improvisaties op kerkelijke liederen. Dat is gebeurd, maar inmiddels is het idee uitgebreid. Jos improviseert niet alleen, het wordt voorafgegaan door korte overdenkingen van de twee Rotterdamse predikanten. De improvisaties werden in een tweede ronde uitgebreid met het eenmaal helemaal spelen van het lied, met daarbij ook de tekst in beeld. In de derde ronde, die net begonnen is – althans de filmpjes op ons YouTube-kanaal zingt de alt Nicky Bouwers de liederen. Het geheel is geworden tot een stichtelijke, maar ook vrolijke dagopening die dagelijks door tenminste 100 mensen wordt bekeken.

Bombardement

Voor 14 mei, de dag waarop het precies tachtig jaar geleden is dat Rotterdam werd gebombardeerd, heeft Jos een bijzondere improvisatie gemaakt, waarin hij een aantal liederen aan elkaar koppelt. Zelf geeft hij een inleiding waarin hij zijn verhaal over het bombardement én de wederopbouw vervlecht. Zeer de moeite waard.

Het ambacht van de meester
Voor wie geïnteresseerd is in de wijze waarop Jos van der Kooy dit improviseren doet: er is op een ander YouTube-kanaal een online cursus van de hand van de meester te vinden. De cursus is zowel voor amateurs als professionals de moeite waard. En ook wie geen muziekinstrument bespeelt, kan er veel plezier aan beleven.

Gerelateerd