18 maart 2020

Hamsteren

Geschreven door Tjaard Barnard

Een bezoek aan een supermarkt is deze dagen een bijzondere ervaring. Het grote hamsteren heeft toegeslagen. Je ziet lege rekken, wat je anders nooit meemaakt. Opvallend is wat je mist: de afdeling pijnstillers (bijv. paracetamol) is helemaal leeg. Begrijpelijk. Dat geldt ook voor de pasta en de dito sauzen. Bij groente en fruit valt het wel mee. Ook zo’n opvallende is het rek met de zoutjes. Geen zak chips meer te bekennen. (Op zich natuurlijk heel gezond voor me…) En ook de kant en klare toetjes zijn verdwenen. Aan gewone melk echter geen gebrek. Tenslotte natuurlijk de onvermijdelijke schappen waar vroeger het WC-papier hoog opgetast lag. De grappen die op Facebook rondgestuurd worden blijven geweldig: WC-papier als het nieuwe goud!

Even boodschappen doen

Wat moet je nu zeggen van dat hamsteren? Laat ik toegeven dat ik ook vorige week nog even boodschappen ben gaan doen. Geen al te gekke voorraden, maar misschien toch wel iets meer dan anders. Ook ik voel me aangesproken door de woorden van de minister-president. Alleen, kun je ooit denken dat het anders gaat? Dit zijn van die momenten waarop ons reptielenbrein weer bovenkomt. Wie legt aan de eekhoorn uit, dat hij geen wintervoorraad mag aanleggen, omdat hij daarmee zijn soortgenoten in de weg zit? Als eenmaal in de lucht hangt, dat er weleens schaarste zou komen, wie zou dan niet een extra pakje papier inslaan? De media tonen ons lege schappen. De minister stelt ons gerust door te zeggen dat er ‘op dit moment’ voldoende is. Het reptielenbrein hoort alleen: nu dus nog wel en snelt naar de winkel!

Tandpasta uit de tube?

Waarschijnlijk is het met hamsteren als met tandpasta die uit de ouderwetse (aluminium)tube komt. Eenmaal uit de tube, krijg je het niet meer terug. Het enige wat werkt, is gewoon in de winkel de klanten beperken. Niemand mag meer dan één pakje paracetamol meenemen! Dat werkt. Wat waarschijnlijk ook werkt is het rechtstreekse appèl van iemand om ons heen die iets nodig heeft. Het reptielenbrein van ons is niet ingesteld om rekening te houden met een ander, maar als de buurvrouw met hoofdpijn aanbelt om een paar tabletten paracetamol, dan weet ik zeker dat de meeste mensen wel doorkomen. We zijn best iets verder gekomen… Want laten we eerlijk zijn: als er een ding is dat opvalt in deze dagen is het wel de bereidwilligheid van mensen om elkaar te helpen. Zo slecht zijn we dus ook niet!

Overigens moest ik bij dit hamsteren wel weer denken aan een verhaal uit de Bijbel dat ik nooit erg sympathiek heb gevonden:

Mat. 25: 1-13 (Bijbel in Gewone Taal)

251Jezus zei: ‘Dit voorbeeld leert je iets over Gods nieuwe wereld. Tien meisjes gaan op weg naar een bruiloft. Ze moeten wachten op de bruidegom. Ze hebben allemaal een lamp meegenomen. 2-4Vijf meisjes zijn dom. Ze hebben wel een lamp bij zich, maar geen olie om de lamp te laten branden. De vijf andere meisjes zijn verstandig. Zij hebben een lamp bij zich en ook olie om de lamp te laten branden. 5Het wachten op de bruidegom duurt lang. De meisjes worden moe en vallen in slaap.
6Midden in de nacht wordt er geroepen: ‘Daar komt de bruidegom! Vooruit, ga naar hem toe!’ 7De meisjes worden wakker en doen hun lampen aan. 8Dan zeggen de domme meisjes tegen de verstandige meisjes: ‘Mogen wij wat van jullie olie gebruiken? Onze lampen willen niet branden.’ 9Maar de verstandige meisjes zeggen: ‘Nee, we hebben alleen genoeg voor onszelf. Ga maar ergens olie kopen voor je lampen.’
10De vijf meisjes gaan op weg om olie te kopen. Intussen komt de bruidegom. De vijf meisjes die klaarstaan, gaan met hem mee. Zij mogen naar binnen op het feest. Daarna gaat de deur dicht.
11Later komen ook de andere meisjes. Ze zeggen: ‘Heer, heer, laat ons toch binnen!’ 12Maar de bruidegom antwoordt: ‘Luister goed naar mijn woorden: Ik ken jullie niet.’’
13Toen zei Jezus: ‘Blijf dus altijd goed opletten. Want jullie weten niet wanneer de Heer zal komen.

Misschien is het mijn vrijzinnigheid, maar ik zou hopen dat er in Gods nieuwe wereld vooral ruimte is voor mensen die willen delen, ook met mensen die minder voorbereid zijn of minder hun reptielenbrein hebben laten spreken. Ik geloof dat dat vast wel goed komt!

 

Gerelateerd