1 februari 2019

De bezieling van Martha Rotgers

Geschreven door Tjaard Barnard

‘Als kind heb ik zelf mijn weg naar geloof en kerk gevonden. ‘God is mien moat’ geworden. Ik vond Jezus Christus prachtig, stoer en onverschrokken. Maar ook mysterieus. Ik vroeg mij vaak af: wat is mijn plek in deze wereld, wat doe ik hier? Bijbelverhalen hebben mij een plek gegeven, waar ik natuurlijk mijn kinderlijke invulling aan gaf.

‘En wat mij nu inspireert zijn ‘Jezus en Joop’. Dat zit zo. Ik kom uit een PvdA nest. Mijn ouders zijn overtuigde sociaaldemocraten, ik kreeg al vroeg een politiek bewustzijn mee. En zoals Jezus laat zien hoe je met de ander kunt omgaan, liet Joop den Uyl mij zien hoe je dat doet in een politiek/maatschappelijke context. Ik probeer beiden een plek in mijn leven te geven.

Het hoeft niet perfect te zijn

‘Onze wereld wordt steeds meer ‘ik’. En in dat ge-ik is liefde zo in de kiem gesmoord. We zien de ander niet meer zien staan, hebben geen oog voor andermans noden. Als remonstrantse geloofsgemeenschap bieden we een veilige plek waar je mag zijn zoals je bent. Dat is een groot goed, dat wil ik behouden. Want intolerantie ligt om de hoek. Maar het hoeft voor mij ook allemaal niet perfect te zijn. Waar mensen werken gaan soms dingen verkeerd, ook in een kerk. De ene keer doet het geluid raar en de andere keer staan de stoelen anders of is het koud in de kerk. Ik vind het wel heel naar als er tegenslagen zijn met het orgel. 

‘Vertel aan je geliefden en vrienden wat je beweegt. Waarom is remonstrant zijn belangrijk voor je? Laat je kennen! We hebben als remonstranten een mooi gedachtengoed. Wees daar open over naar anderen. Op die wijze krijg je veel terug. Mensen zullen met je gaan discussiëren, maar dat gesprek is boeiend en er ontstaat meer openheid. In de nuance zit de inspiratie.

God is nog steeds ‘mien moat’

‘2017 was voor ons gezin een heel heftig jaar. Mijn man was erg ziek en ik opeens ook. Wij zijn dichter bij elkaar gekomen als gezin en als paar. We zijn directer geworden naar elkaar. Praten over dingen die pijn doen is gemakkelijker geworden. Ik zeg vaker tegen ze dat ik van ze hou. Ik ben mijn argeloosheid  kwijtgeraakt en ik ben kwetsbaar. Maar het heeft mijn geloof niet veranderd. God is nog steeds ‘mien moat’ en Jezus vind ik nog steeds heel inspirerend. (Lachend:) Ik ben wel harder gaan zingen in de auto!’

NB – Dit interview vond plaats in het voorjaar van 2018. Op 25 januari 2019 is Martha Rotgers overleden. 

Gerelateerd