Zomerdienst in de Remonstrantse Kerk

Zomerdienst in de Remonstrantse Kerk
Datum 31 juli
Tijd 10:30 - 12:00 uur
Locatie Arminiuskerk

In de zomerperiode ~ 10 juli t/m 14 augustus ~ kerken de Remonstranten Rotterdam en de Doopsgezinden samen. Thema voor deze zomerdiensten is: ‘vriend en vreemdeling’.

Deze kerkdiensten zijn wisselend in de Remonstrantse Kerk, Museumpark 3, en de Doopsgezinde Kerk, Noordmolenlaan 3, in Rotterdam.

Voorganger in deze vierde zomerdienst in de Remonstrantse Kerk is ds. Henriëtte van Dunné, predikant van de Doopsgezinde Gemeente Rotterdam.

Thema voor deze zondag is Job, vreemdeling tussen vrienden.

Wat beweegt een Afrikaanse man uit Ethiopië, in een tijd dat er nog geen snelwegen en vliegtuigen zijn, om een reis van meer dan 2000 kilometer te ondernemen om naar Jeruzalem te gaan? De schatbewaarder van de koningin van Ethiopië ging op reis naar Jeruzalem om daar God te aanbidden. Zijn er in Ethiopië geen goden genoeg? Komt hij in Egypte niet langs allerlei beroemde tempels, en zijn daar geen goden die hij zou kunnen aanbidden? Daar is hij als eunuch onder vrienden, er zijn meer mannen zoals hij. In Jeruzalem is hij niet alleen een vreemdeling, hij is ook nog ongewenst want volgens de wet van Mozes mag een eunuch helemaal niet in de tempel komen. Toch is hij geïntrigeerd geraakt door deze God en hij koopt een stapel leesvoer voor de terugreis. Hoe meer hij leest, hoe minder hij ervan begrijpt. Als hij opkijkt staat er opeens een man langs de weg, in de brandende hitte, midden in het niemandsland. Filippus was de man die daar stond te wachten, waarop wist hij niet. Hij is een van de zeven mannen die de apostelen moesten helpen bij het leiden van de gemeente in Jeruzalem en hij was juist lekker bezig met zijn vrienden om zoveel mogelijk mensen te bekeren in Samaria. Dan opeens krijgt hij die vreemde opdracht: Filippus, je moet naar de weg van Jeruzalem naar Gaza. Een weg waar geen hond meer komt, want Gaza was een ruïne geworden. De twee raken met elkaar in gesprek; twee vreemdelingen omdat zij daar zonder hun vrienden zijn, of twee vrienden van God in een vervreemdende omgeving?

(Schilderij ‘de doop van de kamerling  – Rembrandt van Rijn)

Agenda