Woensdagavondgesprek Evangelie volgens Johannes (3)

Woensdagavondgesprek Evangelie volgens Johannes (3)
Datum 25 januari 2017
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Arminiuskerk ~ Museumpark 3 ~ Rotterdam

In de woensdagavondgesprekken wisselen we met elkaar van gedachten over het Evangelie van Johannes. Dit heeft een heel andere sfeer dan de evangeliën van Matteüs, Marcus en Lucas. Op hoofdlijnen heeft dit te maken met geloof en ongeloof, authentieke teksten en later toegevoegde, het verheffen van Jezus tot God.

Deze derde bijeenkomst houden we in de commissiekamer en we bespreken de hoofdstukken 7, 8 en 9.

Tekst bij het voorbereiden van deze avond

De hoofdstukken 7, 8, 9 kunnen gebruikt worden om een eigenschap van de evangelische teksten te laten zien. De eigenschap wordt duidelijk wanneer we de teksten vergelijken met een modern werk bijvoorbeeld Bij gaslicht (1e druk 1947 – 4e druk 1975, bron: dbnl) van Ferdinand Bordewijk (Amsterdam, 10 oktober 1884 – Den Haag, 28 april 1965). Bordewijk geeft allerlei bijzonderheden om de lezer bekend te maken met de sfeer van het verhaal en de persoon van het centrale personage. Vandaar het vertellen van de straatklinkers in de steeg, die nat zijn van de regen en het betalen van vier cent voor vier toverballen. Bordewijk wil een meisje in een trieste industriestad portretteren

In Johannes 8:3-11 ontbreken de details van Bordewijk. De evangelist geeft bondig weer wat de farizeeën doen en wat Jezus op zijn beurt doet. De actie van Jezus heeft de aandacht van de evangelist; hij portretteert niet. De actie is belangrijk in zijn verkondiging; zelfs in het lijdensverhaal gaat het vooral om wat Jezus doet. Geen psychologiserende sfeertekening maar acties van Jezus hebben de aandacht van de evangelist.

Met veel plezier kijken we uit naar de derde gedachtenwisseling van dit seizoen! 

Agenda