Zesde zondag van de Paastijd – Dr Tjaard Barnard

Zesde zondag van de Paastijd – Dr Tjaard Barnard
Datum 13 mei 2018
Tijd 10:30 - 11:30 uur
Locatie Rotterdam

Hemelvaart: een gek verhaal

Een paar weken geleden ben ik uitgenodigd om mee te doen met een project van de bekende schrijfster Marjolijn van Heemstra. Zij verzamelt ‘stadsastronauten’ om zich heen. Mensen die op de aarde rondlopen met het hemelse perspectief in hun hoofd, alsof zij van hun ruimteschip naar de aarde hebben gekeken. Wie eenmaal daarboven is geweest, kijkt op een andere manier naar het ondermaanse.

Het klassieke verhaal van Hemelvaart maakt een omgekeerde beweging. Na een enerverend bestaan, van Kerst tot Pasen, vertrekt Jezus weer naar de Hemel. Het is een plastische weergave van de onmogelijkheid van het voortgaan van zijn verschijningen na Pasen. Een moderne, sociaal-realistische benadering zou kunnen zijn dat de schrijver van het boek Lucas/Handelingen (dat is de dezelfde!)  met het zelfde probleem zat als een schrijver van een moderne soapserie. Af en toe moet er een personage verdwijnen.

Tjaard Barnard

Op zondag 13 mei, de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren zal dr. Tjaard Barnard in de kerkdienst, die om 10.30 uur begint in de Arminiuskerk, een poging doen om aannemelijk te maken dat wij nog wat hebben aan dit hemelse perspectief.

 

Agenda